Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem
Zdroj: Chutně a rychle
Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem
Zdroj:
Chutně a rychle
Ikonický dezert v podlouhlé loďce s třemi kopečky zmrzliny vznikl už před 116 lety v USA a stále patří mezi nejoblíbenější poháry. Původně se podával s vanilkovou, čokoládovou a jahodovou zmrzlinou, ale skvěle funguje i s jedinou. Zvlášť když banány opečete, čímž zesládnou a jejich karamelizovaná chuť výborně ladí s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovou omáčkou se slaným karamelem, která díky němu není tak sladká.
2 porce
30 minut
americká
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Na omáčku smíchejte v rendlíku cukr, máslo, smetanu a sůl a na středním stupni zahřívejte k varu, pak vařte 1 minutu a odstavte. Po 1 minutě do směsi rozlámejte čokoládu (nebo vsypte čokoládové pecky) a míchejte, až se čokoláda rozpustí.
-
Ořechy rozprostřete na plech a pražte 5 minut v předehřáté troubě. Vytáhněte je, nechte zchladnout a rozsekejte je nahrubo.
-
Banány oloupejte, podélně rozpulte a na řezu je zlehka pocukrujte. Ožehněte je flambovací pistolí, aby cukr zkaramelizoval, nebo je zapečte 5 minut pod rozehřátým grilem.
-
Na talíř položte dvě poloviny banánu, mezi ně dejte dva kopečky zmrzliny, přelijte karamelovou omáčkou, posypte praženými ořechy a podávejte.
Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem
Zdroj: Chutně a rychle
Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem
Zdroj:
Chutně a rychle
Další snadné a rychlé recepty od Gordona Ramsaye najdete ve zbrusu novém čísle časopisu Prima FRESH: