Chutně a rychle

Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem

Moje hodnocení
12x

Ikonický dezert v podlouhlé loďce s třemi kopečky zmrzliny vznikl už před 116 lety v USA a stále patří mezi nejoblíbenější poháry. Původně se podával s vanilkovou, čokoládovou a jahodovou zmrzlinou, ale skvěle funguje i s jedinou. Zvlášť když banány opečete, čímž zesládnou a jejich karamelizovaná chuť výborně ladí s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovou omáčkou se slaným karamelem, která díky němu není tak sladká.

2 porce
30 minut
americká

Banány

Omáčka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na omáčku smíchejte v rendlíku cukr, máslo, smetanu a sůl a na středním stupni zahřívejte k varu, pak vařte 1 minutu a odstavte. Po 1 minutě do směsi rozlámejte čokoládu (nebo vsypte čokoládové pecky) a míchejte, až se čokoláda rozpustí.
  3. Ořechy rozprostřete na plech a pražte 5 minut v předehřáté troubě. Vytáhněte je, nechte zchladnout a rozsekejte je nahrubo.
  4. Banány oloupejte, podélně rozpulte a na řezu je zlehka pocukrujte. Ožehněte je flambovací pistolí, aby cukr zkaramelizoval, nebo je zapečte 5 minut pod rozehřátým grilem.
  5. Na talíř položte dvě poloviny banánu, mezi ně dejte dva kopečky zmrzliny, přelijte karamelovou omáčkou, posypte praženými ořechy a podávejte.

Další snadné a rychlé recepty od Gordona Ramsaye najdete ve zbrusu novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty