Banány
- ořechy (pekanové nebo makadamiové ) 30 g
- cukr krupice 1 lžíce
- banán (zralé ) 2 ks
- vanilková zmrzlina 4 kopečky
Omáčka
- tmavý cukr (muscovado) 50 g
- máslo 20 g
- smetana ke šlehání 85 ml
- tmavá čokoláda 30 g
- mořská sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na omáčku smíchejte v rendlíku cukr, máslo, smetanu a sůl a na středním stupni zahřívejte k varu, pak vařte 1 minutu a odstavte. Po 1 minutě do směsi rozlámejte čokoládu (nebo vsypte čokoládové pecky) a míchejte, až se čokoláda rozpustí.
- Ořechy rozprostřete na plech a pražte 5 minut v předehřáté troubě. Vytáhněte je, nechte zchladnout a rozsekejte je nahrubo.
- Banány oloupejte, podélně rozpulte a na řezu je zlehka pocukrujte. Ožehněte je flambovací pistolí, aby cukr zkaramelizoval, nebo je zapečte 5 minut pod rozehřátým grilem.
- Na talíř položte dvě poloviny banánu, mezi ně dejte dva kopečky zmrzliny, přelijte karamelovou omáčkou, posypte praženými ořechy a podávejte.
Banana split s čokoládovou omáčkou se slaným karamelem Zdroj: Chutně a rychle