Suroviny
- banán (velké přezrálé ) 3 ks
- cukr krupice 3/4 hrnku
- vejce (velké ) 1 ks
- rostlinný olej 1/3 hrnku
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1/4 lžičky
- vlašské ořechy (nasekané ) 1 a 1/2 hrnku
- hnědý cukr 2 lžíce
- máslo (rozpuštěné ) 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na muffiny s 12 důlky vyložte papírovými košíčky nebo důkladně vymažte máslem, pokud košíčky nepoužíváte.
- Banány oloupejte a ve velké míse je rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte cukr a vejce a dobře prošlehejte. Pak přimíchejte rostlinný olej.
- Do směsi přidejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec přisypte 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů. Směs krátce, ale důkladně promíchejte.
- V malé misce smíchejte zbývající 3/4 hrnku ořechů s hnědým cukrem a rozpuštěným máslem, až budou všechny ořechy hezky obalené.
- Těsto rozdělte do formy na muffiny a navrch každého dejte trochu v cukru obalených ořechů a jemně je po povrchu rozprostřete.
- Pečte asi 20–23 minut nebo až budou muffiny upečené dozlatova a zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá a bez ulpívajících drobků.
- Po upečení nechte muffiny ještě chvíli chladnout ve formě, poté je vyklopte a nechte úplně vychladnout, nejlépe na mřížce.
PRIMA TIPY:
- Tyto muffiny vydrží ve vzduchotěsné nádobě v pokojové teplotě až 4 dny. Můžete je také zmrazit, v mrazáku vydrží 2 měsíce.
- Místo rostlinného oleje můžete použít jablečnou přesnídávku.
Připravte si oblíbený banana bread s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Podrobný recept najdete ZDE