Najděte si recept
Na co máte chuť?

Banánový chlebíček s kurkumou
Jednoduchý a chutný způsob, jak zpracovat přezrálé banány. Pro tento recept je použita špaldová mouka, lze ji však nahradit i jakoukoliv bezlepkovou moukou. Díky kokosovému oleji a banánům není chléb suchý a nejlépe chutná s trochou másla.
do 1,5 hodiny
1 bochník porce
Suroviny (1 bochník porce)
- špaldová mouka 200 g
- kypřicí prášek 2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- mořská sůl 3/4 lžičky
- mletý zázvor 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- rozpuštěný kokosový olej 50 ml
- kokosový cukr (případně jemný třtinový cukr) 50 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- rozmačkané zralé banány 3–4 ks
- velká vejce 2 ks
- máslo k servírování
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem či olejem formu na chléb o rozměrech 21 × 11 cm.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečení, jedlou sodu, sůl, zázvor a kurkumu. V další misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a vejce tak, aby vznikla jemná hmota jen s pár kousky banánů.
- Obsahy obou misek smíchejte v těsto. Naplňte pečicí formu a pečte, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevytáhnete suchou, přibližně 50–60 minut.
- Nechte ve formě chladnout po dobu 10 minut, potom objeďte hrany mazacím nožem, aby se odlepily, chléb vyklopte ven a nechte úplně vychladnout. Chléb servírujte nakrájený na plátky, můžete je opéct a potřít máslem. Skladujte po dobu 3–4 dní.
Kurkumová kuchařka
Kurkuma, považovaná za nejúčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na efekt, který má v léčbě zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby.
Tato kniha je plná kurkumových receptů, a to od toniků a čajů, přes polévky, kari a saláty, až po zmrzlinu.
Vydalo nakladatelství CZ PRess.
Tato kniha je plná kurkumových receptů, a to od toniků a čajů, přes polévky, kari a saláty, až po zmrzlinu.
Vydalo nakladatelství CZ PRess.