Banánový chlebíček s kurkumou

Moje hodnocení
0x

Jednoduchý a chutný způsob, jak zpracovat přezrálé banány. Pro tento recept je použita špaldová mouka, lze ji však nahradit i jakoukoliv bezlepkovou moukou. Díky kokosovému oleji a banánům není chléb suchý a nejlépe chutná s trochou másla.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • špaldová mouka 200 g
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • mořská sůl 3/4 lžičky
  • mletý zázvor 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • rozpuštěný kokosový olej 50 ml
  • kokosový cukr (případně jemný třtinový cukr) 50 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • rozmačkané zralé banány 3–4 ks
  • velká vejce 2 ks
  • máslo k servírování

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem či olejem formu na chléb o rozměrech 21 × 11 cm.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečení, jedlou sodu, sůl, zázvor a kurkumu. V další misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a vejce tak, aby vznikla jemná hmota jen s pár kousky banánů.
  3. Obsahy obou misek smíchejte v těsto. Naplňte pečicí formu a pečte, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevytáhnete suchou, přibližně 50–60 minut.
  4. Nechte ve formě chladnout po dobu 10 minut, potom objeďte hrany mazacím nožem, aby se odlepily, chléb vyklopte ven a nechte úplně vychladnout. Chléb servírujte nakrájený na plátky, můžete je opéct a potřít máslem. Skladujte po dobu 3–4 dní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty