Suroviny
- máslo, pokojové teploty 100 g
- třtinový cukr 150 g
- domácí vanilkový cukr 2 lžíce
- kůra z citronu nebo limetky
- zralé banány 2 ks
- sušené švestky 100 g
- čokoláda 70% (např. Lindt Excellence) 100 g
- vejce 2 ks
- hladká špaldová mouka 130 g
- hladká mouka 100 g
- špetka soli
- prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo pokojové teploty přendejte do mísy od robota, přidejte cukry a kůru z citronu nebo limetky a hákem ve tvaru „K“ začněte třít, dokud nevznikne hladký krém.
- Mezitím oloupejte banány do mísy a vidličkou je rozmačkejte. Čokoládu a sušené švestky nakrájejte na malé kousky.
- Do hotového máslového krému přidejte 2 vejce, rozmačkané banány a postupně vmíchejte mouky, sůl a prášek do pečiva.
- Do hotového těsta zlehka zapracujte nakrájenou čokoládu a sušené švestky. Formu na banánový chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou.
- Těsto do ní rovnoměrně nalijte a dejte péct. Prvních 20 minut pečte při 180 °C, poté stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 40 minut .
- Že je chlebíček upečený poznáte po zapíchnutí špejle. Pokud bude po vytažení suchá, můžete jej dát na mřížku vychladnout. Poté krájejte a podávejte.