Suroviny
- datle (vypeckované) 250 g
- káva (připravená z 1 lžičky instatní kávy) 100 ml
- banán 2 ks
- mandle 100 g
- sušené rozinky 100 g
- sušené brusinky 100 g
- polenta (kukuřičná, suchá) 140 g
- bílek 2 ks
- rostlinný tuk (na vymazání formy)
- banán (sušené) 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
Když z receptu vyloučíte sníh z bílků, skákat radostí budou také vegani.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Datle dejte do kastrůlku, zalijte je hrnkem vody a 5 minut vařte. Poté vodu slijte, k datlím přilijte uvařenou kávu, oloupané banány a vše rozmixujte na kaši.
- Do vzniklé směsi vmíchejte nasekané mandle, rozinky, brusinky, polentu a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho spojte s těstem.
- Hranatou formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem a nalijte do ní těsto. Pečte 30 minut. Poté povrch chlebíčku posypte banány a ořechy a dalších asi 20 minut dopékejte.
- Upečený chlebíček po 10 minutách vyklopte z formy a nechte vychladnout. Podávejte ho nakrájený na řezy.
- Prima tip: Nemáte mixér? Banány rozmačkejte vidličkou a datle nasekejte nožem. S trochou fyzického úsilí zvládnete i sníh ušlehat ručně.