Suroviny
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 180 g
- vejce 3 ks
- kakao 3 lžíce
- olej 200 ml
- mléko 200 ml
- sůl špetka
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr 130 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- tučný tvaroh 250 g
- zakysaná smetana 200 g
- hořká čokoláda 60 g
- banán 2–3 ks
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C, horkovzduch 160 °C.
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a poté zašlehejte olej a mléko.
- Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte druhou polovinu cukru a vyšlehejte do sněhu, který tvoří tuhé špičky. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Vlijte do ní těsto, vložte do trouby a pečte 40–50 minut, dokud není korpus propečený (test špejlí).
- Krém: Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložte do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promíchávejte. Pak zvyšte otáčky a asi 2 minuty šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stálého šlehání vlijte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte i tvaroh a zakysanou smetanu. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašlehejte (nebo zamíchejte).
Vyzkoušejte také recept na mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE