Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí krtkův dort s tvarohem a mascarpone
V devadesátých letech získal tento dort velkou popularitu – krabice s polotovarem šly na dračku a Krtkův dort byl hitem mnoha dětských oslav. Zamáčkněte slzu nostalgie a připravte si tento dort doma poctivě ze základních surovin. Bude chutnat mnohem lépe a děti určitě uchvátí i dnes...
do 2 hodin
1 dort porce
Suroviny (1 dort porce)
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 180 g
- Vejce 3 ks
- Kakao 3 lžíce
- Olej 200 ml
- Mléko 200 ml
- prášek do pěciva 1 ks
- špetka soli
Krém:
- Mascarpone 250 g
- smetana ke šlěhání 250 ml
- cukr moučka 130 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- tučný tvaroh 250 g
- Zakysaná smetana 200 g
- Hořká čokoláda 60 g
- banány 2–3 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu zapněte na 180 °C, horkovzduch 160 °C.
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a poté zašlehejte olej a mléko.
- Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte druhou polovinu cukru a vyšlehejte do sněhu, který tvoří tuhé špičky. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Vlijte do ní těsto, vložte do trouby a pečte 40–50 minut, dokud není korpus propečený (test špejlí).
- Krém: Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložte do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promíchávejte. Pak zvyšte otáčky a asi 2 minuty šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stálého šlehání vlijte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte i tvaroh a zakysanou smetanu. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašlehejte (nebo zamíchejte).
Skládání dortu
- Vychladlý korpus seřízněte asi v půlce a opatrně lžící vydlabejte cca 2 cm do hloubky. Dejte přitom pozor, abyste neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemněte prsty na drobečky.
- Na korpus natřete malou část krému, poklaďte podélně rozpůlenými banány, potřete dalším krémem, zasypejte slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujte ještě jednou a snažte se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvěte do tvaru krtiny a celý posypejte drobečky a rukou uhlaďte a lehce zatlačte na krém, aby drobečky držely.
- Nechte vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
- Pokud zbyl ještě korpus a trochu krému, přidejte trochu krému k drobečkům a zapracujte do hutného těsta, ze kterého vytvořte kuličky. Skladujte v lednici.
Krtkův dort; foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.