návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Domácí krtkův dort

1 dort porce
do 2 hodin
Krtkův dort
Autor: Pradobroty.cz Krtkův dort
V devadesátých letech získal tento dort velkou popularitu – krabice s polotovarem šly na dračku a Krtkův dort byl hitem mnoha dětských oslav. Zamáčkněte slzu nostalgie a připravte si tento dort doma poctivě ze základních surovin. Bude chutnat mnohem lépe a děti určitě uchvátí i dnes...
Reklama

Suroviny (1 dort porce)

Reklama

Postup

  1. Troubu zapněte na 180 °C, horkovzduch 160 °C.
  2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a poté zašlehejte olej a mléko.
  3. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.
  4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte druhou polovinu cukru a vyšlehejte do sněhu, který tvoří tuhé špičky. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.
  5. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Vlijte do ní těsto, vložte do trouby a pečte 40–50 minut, dokud není korpus propečený (test špejlí).
  6. Krém: Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložte do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promíchávejte. Pak zvyšte otáčky a asi 2 minuty šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stálého šlehání vlijte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte i tvaroh a zakysanou smetanu. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašlehejte (nebo zamíchejte).
Reklama

Skládání dortu

Vychladlý korpus seřízněte asi v půlce a opatrně lžící vydlabejte cca 2 cm do hloubky. Dejte přitom pozor, abyste neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemněte prsty na drobečky. 

Na korpus natřete malou část krému, poklaďte podélně rozpůlenými banány, potřete dalším krémem, zasypejte slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujte ještě jednou a snažte se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvěte do tvaru krtiny a celý posypejte drobečky a rukou uhlaďte a lehce zatlačte na krém, aby drobečky držely.

Nechte vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Pokud zbyl ještě korpus a trochu krému, přidejte trochu krému k drobečkům a zapracujte do hutného těsta, ze kterého vytvořte kuličky. Skladujte v lednici.

Krtkův dort 2 Foto: Krtkův dort; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama