Korpus (22 cm v průměru)
- vejce (větší ) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- olej 5 lžic
- hladká mouka 120 g
- kakao 30 g
Krém
- smetana ke šlehání 400 ml
- kakao (holandské ) 30 g
- hořká čokoláda (50–60%) 200 g
- cukr krupice 120 g + na pomazání
- mascarpone 750 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- marmeláda (kyselejší )
- banán 5 ks
Poleva
- smetana ke šlehání 150 ml
- hořká čokoláda (50–60%) 150 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte základ na krém: začněte s čokoládovou ganache, která se musí nechat pořádně vychladit v lednici.
- Smetanu vlijte do rendlíku se silným dnem, přisypte kakao, pečlivě promíchejte a dejte na oheň. Přiveďte k varu a ihned z ohně stáhněte a do horké smetany nasypte nalámanou čokoládu.
- Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hutný čokoládový krém. Ten přelijte do misky, zakryjte fólií (která se dotýká celé hladiny), nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně umístěte do lednice, kde misku nechte aspoň 3 hodiny.
- Výsledkem po zachlazení v lednici bude tuhý krém (nesmí být ani náznakem tekutý, pak není dobře vychlazený).
- Nyní si upečte korpus. Troubu zapněte na horkovzduch na 160 °C. Případně spodní a horní ohřev na 170 °C.
- Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky a bílky. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu.
- Pak po lžících přisypávejte cukr a vždy ho zcela zašlehejte do sněhu.
- Oslazený sníh šlehejte dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvednete, sníh tvoří špičky a je tuhý.
- Vraťte metlu do sněhu, dál šlehejte a přidejte jeden žloutek, zcela jej zašlehejte, pak vlijte lžíci oleje a opět zcela zašlehejte.
- Následuje další žloutek a další lžíce oleje – pokaždé vše pečlivě zašlehejte do bílkové směsi.
- Pokračujte, než spotřebujete všechny žloutky a předepsané množství oleje.
- Mouku smíchejte s kakaem a po částech přidávejte k těstu, které gumovou stěrkou překládejte a tím promíchávejte s moukou a kakaem.
- Pokračujte do spotřebování moučné směsi a dokud není těsto na piškot homogenní.
- Dno dortové formy (s průměrem 22 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče.
- Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč – stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
- Těsto nalijte do formy, stěrkou ho nahrňte lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložte do trouby.
- Pečte 40 minut, troubu během pečení neotevírejte.
- Propečenost korpusu zkuste špejlí, pokud vyjde suchá, korpus je propečen.
- Vyndejte formu z trouby, přemístěte ji na mřížku a nechte piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty.
- Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč a dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
- Nyní se vraťte ke krému. Mascarpone a cukr vložte do mísy, přidejte zchlazenou ganache a vyšlehejte hladký čokoládový krém (pár minut to trvá).
- Pak rychle zašlehejte vanilkový extrakt.
Sestavení dortu
- Piškot nechte stát na původním vršku (takže spodkem nahoru). Pokud se piškot sám svou vahou nevyrovnal a na spodu máte bouli, seřízněte ji. Korpus přemístěte na servírovací tác.
- Dort dvakrát prokrojte. Spodní korpus pomažte slabou vrstvou marmelády. Krém vložte do zdobicího sáčku s kulatou špičkou (cca 2 cm v průměru). Po obvodu dortu nastříkejte hada z krému. Banány oloupejte a podélně rozřízněte a poskládejte do kruhu po obvodu dortu (za krém) a do středu. Do prostor, které vznikly mezi banány, nastříkejte krém a pak naneste asi 0,5 cm vysokou vrstvu na celou plochu a tím zakryjte i banány.
Slavnostní čokoládový dort s banány 2 Zdroj: Pradobroty.cz
- Položte druhé patro a postup opakujte. Nakonec položte i poslední patro. Vršek i boky (a případné mezery mezi patry) potřete krémem, uhlaďte špachtlí nebo cukrářskou stěrkou a dejte do lednice zchladit.
- Zatímco se dort chladí, připravte polevu. Smetanu přiveďte k varu, odstavte z ohně, nalámejte do ní čokoládu a metličkou promíchejte dohladka. Za občasného promíchání nechte lehce vychladnout (tak abyste v polevě udrželi prst).
- Dort vyndejte z lednice, postavte ho na mřížku a pod ní si dejte fólii nebo pečicí papír (zachytí stékající čokoládu). Celý dort polijte polevou a případně uhlaďte špachtlí. Dejte opět do lednice zchladit.
- Nakonec dort ozdobte krémem pomocí hvězdicové špičky a nechte pár hodin proležet v lednici.