Suroviny
- rostlinný olej (na smažení, např. řepkový) 750 ml
- banán 750 g
- cukr krupice (k servírování)
Těstíčko
- voda 200 ml
- rýžová mouka (nebo hladká mouka) 150 g
- strouhaný kokos 125 g
- sůl 1/2 lžičky
- palmový cukr (nebo světlý muscovado cukr) 75 g
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Nejprve v míse prošlehejte všechny přísady na těstíčko, až vznikne hladká směs.
- Ve woku nebo v hlubší pánvi rozpalte olej na teplotu 180 – 190 °C. Mezitím oloupejte banány, překrojte je na třetiny a poté každý špalíček podélně rozkrojte napůl.
- Kousky banánů obalte v těstíčku a postupně je vkládejte do rozpáleného oleje. Prudce smažte 3–4 minuty, až krásně zezlátnou. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte odsát přebytečný olej.
- Hotové smaženky naaranžujte na talíř a porašte krupicovým cukrem.
PRIMA TIP: Smaženky můžete servírovat například s kopečkem zmrzliny, ale tradiční je spíše karamelová omáčka připravená z palmového cukru, vody a trochy kokosového mléka.
Thajské banánové smaženky s kokosem Zdroj: iStock
Zbyly vám doma přezrálé banány? Připravte z nich výborný banana bread s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE