Suroviny
- rostlinný olej (na smažení, např. řepkový) 750 ml
 - banán 750 g
 - cukr krupice (k servírování)
 
Těstíčko
- voda 200 ml
 - rýžová mouka (nebo hladká mouka) 150 g
 - strouhaný kokos 125 g
 - sůl 1/2 lžičky
 - palmový cukr (nebo světlý muscovado cukr) 75 g
 - vejce 1 ks
 
Postup přípravy
- Nejprve v míse prošlehejte všechny přísady na těstíčko, až vznikne hladká směs.
 - Ve woku nebo v hlubší pánvi rozpalte olej na teplotu 180 – 190 °C. Mezitím oloupejte banány, překrojte je na třetiny a poté každý špalíček podélně rozkrojte napůl.
 - Kousky banánů obalte v těstíčku a postupně je vkládejte do rozpáleného oleje. Prudce smažte 3–4 minuty, až krásně zezlátnou. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte odsát přebytečný olej.
 - Hotové smaženky naaranžujte na talíř a porašte krupicovým cukrem.
 
PRIMA TIP: Smaženky můžete servírovat například s kopečkem zmrzliny, ale tradiční je spíše karamelová omáčka připravená z palmového cukru, vody a trochy kokosového mléka.
Zbyly vám doma přezrálé banány? Připravte z nich výborný banana bread s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE