Voňavý banánový koláč s citronovým krémem

Moje hodnocení
8x

Tento koláč v sobě ukrývá tolik důvodů, proč si ho zamilovat, je vláčný díky banánům, jemně kořeněný díky skořici a ozdobený bezpracným citronovým krémem ze smetanového sýra!

16 porcí
90 minut

Suroviny

  • rozpuštěné máslo na vymazání formy
  • máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 185 g
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 165 g
  • vanilka (přírodní vanilkový extrakt nebo esence) 1,5 lžičky
  • vejce (vejce pokojové teploty) 3 ks
  • velké, velmi zralé banány 4 ks (800 g)
  • hladká mouka 300 g
  • kypřicí prášek 1 sáček
  • mletá skořice 2 lžičky

Krém

  • smetanový sýr pokojové teploty, nakrájený na kostky 250 g
  • máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 50 g
  • moučkový cukr, prosátý 185 g
  • najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažte čtvercovou formu o velikosti 20 x 20 cm rozpuštěným máslem a její dno vyložte pečicím papírem.
  2. Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt nebo esenci do světlé krémovité konzistenceí, v případě potřeby stírejte směs, která ulpí na stěnách mísy. Postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé vždy důkladně zašlehejte.
  3. Pomocí vidličky rozmačkejte na talíři banány. Přidejte je k utřené směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Prosejte mouku a skořici. Přidejte směs mouky a skořice do máslové směsi a na nejnižší otáčky prošlehejte tak, aby se těsto spojilo.
  5. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby 5 minut stát ve formě, než ho vyklopíte na drátěnou mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout (potrvá to asi 1 hodinu).
  6. Citronový krém ze smetanového sýra připravíte tak, že za pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte smetanový sýr s máslem do zcela hladké, světlé konzistence. Nechte šlehač nebo robota běžet a postupně, po lžících, zapracujte moučkový cukr. Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
  7. Vršek a strany vychladlého koláče potřete krémem. Podávejte nakrájený na kousky.

PRIMA TIP: Koláč s krémem vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 2 dny. Vyjměte jej 30 minut před podáváním z lednice, aby měl při servírování pokojovou teplotu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty