Suroviny
- máslo (rozpuštěné,na vymazání formy)
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 185 g
- třtinový cukr 165 g
- vanilkový extrakt (přírodní nebo esence) 1,5 lžičky
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
- banán (velké, velmi zralé ) 4 ks (800 g)
- hladká mouka 300 g
- mletá skořice 2 lžičky
Krém
- smetanový sýr (pokojové teploty, nakrájený na kostky) 250 g
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 50 g
- moučkový cukr (prosátý) 185 g
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažte čtvercovou formu o velikosti 20 x 20 cm rozpuštěným máslem a její dno vyložte pečicím papírem.
- Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt nebo esenci do světlé krémovité konzistenceí, v případě potřeby stírejte směs, která ulpí na stěnách mísy. Postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé vždy důkladně zašlehejte.
- Pomocí vidličky rozmačkejte na talíři banány. Přidejte je k utřené směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Prosejte mouku a skořici. Přidejte směs mouky a skořice do máslové směsi a na nejnižší otáčky prošlehejte tak, aby se těsto spojilo.
- Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby 5 minut stát ve formě, než ho vyklopíte na drátěnou mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout (potrvá to asi 1 hodinu).
- Citronový krém ze smetanového sýra připravíte tak, že za pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte smetanový sýr s máslem do zcela hladké, světlé konzistence. Nechte šlehač nebo robota běžet a postupně, po lžících, zapracujte moučkový cukr. Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
- Vršek a strany vychladlého koláče potřete krémem. Podávejte nakrájený na kousky.
PRIMA TIP: Koláč s krémem vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 2 dny. Vyjměte jej 30 minut před podáváním z lednice, aby měl při servírování pokojovou teplotu.