Najděte si recept
Na co máte chuť?

Voňavý banánový koláč s citronovým krémem
Tento koláč v sobě ukrývá tolik důvodů, proč si ho zamilovat, je vláčný díky banánům, jemně kořeněný díky skořici a ozdobený bezpracným citronovým krémem ze smetanového sýra!
do 1,5 hodiny
16 porcí
Suroviny (16 porcí)
- rozpuštěné máslo na vymazání formy
- máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 185 g
- třtinový cukr 165 g
- přírodní vanilkový extrakt nebo esence 1,5 lžičky
- vejce pokojové teploty 3 ks
- velké, velmi zralé banány 4 ks (800 g)
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek 1 sáček
- mletá skořice 2 lžičky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažte čtvercovou formu o velikosti 20 x 20 cm rozpuštěným máslem a její dno vyložte pečicím papírem.
- Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt nebo esenci do světlé krémovité konzistenceí, v případě potřeby stírejte směs, která ulpí na stěnách mísy. Postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé vždy důkladně zašlehejte.
- Pomocí vidličky rozmačkejte na talíři banány. Přidejte je k utřené směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Prosejte mouku a skořici. Přidejte směs mouky a skořice do máslové směsi a na nejnižší otáčky prošlehejte tak, aby se těsto spojilo.
- Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby 5 minut stát ve formě, než ho vyklopíte na drátěnou mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout (potrvá to asi 1 hodinu).
- Citronový krém ze smetanového sýra připravíte tak, že za pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte smetanový sýr s máslem do zcela hladké, světlé konzistence. Nechte šlehač nebo robota běžet a postupně, po lžících, zapracujte moučkový cukr. Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
- Vršek a strany vychladlého koláče potřete krémem. Podávejte nakrájený na kousky.
PRIMA TIP: Koláč s krémem vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 2 dny. Vyjměte jej 30 minut před podáváním z lednice, aby měl při servírování pokojovou teplotu.
Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem
Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.
Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!
"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander
Vydalo nakladatelství Omega.