Voňavý banánový koláč s citronovým krémem

Moje hodnocení
22x

Tento koláč v sobě ukrývá tolik důvodů, proč si ho zamilovat, je vláčný díky banánům, jemně kořeněný díky skořici a ozdobený bezpracným citronovým krémem ze smetanového sýra!

16 porcí
90 minut

Suroviny

Krém

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažte čtvercovou formu o velikosti 20 x 20 cm rozpuštěným máslem a její dno vyložte pečicím papírem.
  2. Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt nebo esenci do světlé krémovité konzistenceí, v případě potřeby stírejte směs, která ulpí na stěnách mísy. Postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé vždy důkladně zašlehejte.
  3. Pomocí vidličky rozmačkejte na talíři banány. Přidejte je k utřené směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Prosejte mouku a skořici. Přidejte směs mouky a skořice do máslové směsi a na nejnižší otáčky prošlehejte tak, aby se těsto spojilo.
  5. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a povrch uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 55–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby 5 minut stát ve formě, než ho vyklopíte na drátěnou mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout (potrvá to asi 1 hodinu).
  6. Citronový krém ze smetanového sýra připravíte tak, že za pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte smetanový sýr s máslem do zcela hladké, světlé konzistence. Nechte šlehač nebo robota běžet a postupně, po lžících, zapracujte moučkový cukr. Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
  7. Vršek a strany vychladlého koláče potřete krémem. Podávejte nakrájený na kousky.

PRIMA TIP: Koláč s krémem vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 2 dny. Vyjměte jej 30 minut před podáváním z lednice, aby měl při servírování pokojovou teplotu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty