Najděte si recept
Na co máte chuť?

Banánový chlebíček s karamelem
Banánový chlebík zalitý teplou omáčkou? Přesně takový si můžete připravit podle tohoto receptu. Doma se budou všichni olizovat! :)
do 1,5 hodiny
9–12 porcí
Suroviny (9–12 porcí)
- forma na pečení 21 x 30 cm
- Banán 1 kg
- nesolené máslo, změklé 300 g
- hnedý cukr 350 g
- Vejce 6 ks
- pekany, nahrubo nasekané 200 g + na ozdobu
- samokypřicí mouka 600 g
- Sůl 1/4 lžičky
- jedlá soda 1 a 1/2 lžičky
- Mléko 3/4 hrnku
- moučkový cukr
Kokosovo-karamelová omáčka:
- krupicový cukr 3/4 hrnku
- Voda 1/4 hrnku
- kokosový krém 1 hrnek
- Sůl 1/4 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozmačkejte 600 g banánů, zbylých 400 g podélně rozkrájejte a dejte stranou.
- V míse ušlehejte krém z másla a 300 g cukru, bude to trvat asi 5 minut.
- Postupně přidávejte po jednom vejce, každé dobře zašlehejte.
- Přidejte rozmačkané banány a promíchejte. Poté přidejte pekany, mouku, sůl, jedlou sodu, mléko a velmi jemně promíchejte.
- Směs přelijte do vymazané formy 21 x 30 cm. Plátky banánu lehce obalte v moučkovém cukru, naaranžujte do těsta řeznou stranou navrch a dejte péct na 40–45 minut, dokud není těsto dostatečně upečené (otestujte špejlí).
- Kokosovo-karamelová omáčka: V rendlíku smíchejte cukr s vodou a na středním plameni ho rozpusťte. Nechejte slabě vřít asi 8 minut, omáčka by měla být zlatavá. Sundejte z plamene a opatrně přidejte kokosový krém. Vraťte na plotnu a nechejte karamel rozpustit. Povařte 2–3 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne a nezredukuje se. Přidejte sůl a nechejte trochu zchladnout, ať se nespálíte.
- Chlebíček podávejte teplý a zalitý teplou omáčkou.
Banánový chlebíček s karamelem; foto: mindfood.com