Suroviny
- banán 1 kg
- máslo (měklé) 300 g
- hnědý cukr 350 g
- vejce 6 ks
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané) 200 g + na ozdobu
- mouka (samokypřící) 600 g
- sůl 1/4 lžičky
- jedlá soda 1 a 1/2 lžičky
- mléko 3/4 hrnku
- moučkový cukr
Kokosovo-karamelová omáčka
- cukr krupice 3/4 hrnku
- voda 1/4 hrnku
- kokosové mléko 1 hrnek
- sůl 1/4 lžička
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozmačkejte 600 g banánů, zbylých 400 g podélně rozkrájejte a dejte stranou.
- V míse ušlehejte krém z másla a 300 g cukru, bude to trvat asi 5 minut.
- Postupně přidávejte po jednom vejce, každé dobře zašlehejte.
- Přidejte rozmačkané banány a promíchejte. Poté přidejte pekany, mouku, sůl, jedlou sodu, mléko a velmi jemně promíchejte.
- Směs přelijte do vymazané formy 21 x 30 cm. Plátky banánu lehce obalte v moučkovém cukru, naaranžujte do těsta řeznou stranou navrch a dejte péct na 40–45 minut, dokud není těsto dostatečně upečené (otestujte špejlí).
- Kokosovo-karamelová omáčka: V rendlíku smíchejte cukr s vodou a na středním plameni ho rozpusťte. Nechejte slabě vřít asi 8 minut, omáčka by měla být zlatavá. Sundejte z plamene a opatrně přidejte kokosový krém. Vraťte na plotnu a nechejte karamel rozpustit. Povařte 2–3 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne a nezredukuje se. Přidejte sůl a nechejte trochu zchladnout, ať se nespálíte.
- Chlebíček podávejte teplý a zalitý teplou omáčkou.