Jestli je něco typického pro společné oslavy, jsou to právě pomazánky! Hodí se na jednohubky, chlebíčky, namáčí se do nich zelenina i slané tyčinky. Jde zkrátka o parádní chuťovku, která na společném stole nesmí chybět. Vyberte si z našich receptů na pomazánky s masem, zeleninou, tvarohem i rybičkami. Ale ochutnejte také vajíčkovou pomazánku, avokádovou nebo třeba česnekovou pomazánku! Všechny se budou hodit kdykoliv během roku.
Výtečné pomazánky na jednohubky a chlebíčky pro každou příležitost
Výraznou výhodou v případě pomazánek je jejich rychlá příprava a variabilnost. Jednou si můžete doma udělat krásně zelenou pomazánku z hrášku, jindy zase světlou tvarohovou nebo právě česnekovou pomazánku. Zužitkujete v nich suroviny, kterých už možná nemáte dostatek na větší jídlo, ale k dochucení pomazánky jsou naprosto ideální. Zkrátka výhra po všech stránkách.
Teď už ale pojďme na samotné pomazánkové recepty, kterých nikdy není dost.
Se šunkou nebo škvarky
Známá klasika, kterou si pochvalují milovníci masa a voňavých uzenin. Udělejte si doma zásoby pomazánek, kterým kralují tradiční škvarky nebo šunka. Vylepšit je můžete dalšími ingrediencemi, jako jsou například tvarůžky, křen, houby nebo třeba okurčičky.
Připravte výbornou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Oblíbené zeleninové
A že jich není málo! Máme na mysli třeba mrkvovou pomazánku, hráškovou, ale také pomazánku z červené řepy nebo třeba celerovou pomazánku. Nechybí ani populární lilková pomazánka, která se jmenuje "Baba ganuš". Tyto varianty skvěle doplní masové chuťovky a rozšíří nabídku famózního zobání.
Máme tu i recept na avokádovou pomazánku, kdy se stále lidé dohadují, jestli je avokádo ovoce, nebo zelenina. Za nás je ale nejdůležitější, jak chutná – skvěle!
Vyzkoušejte skvělou celerovou pomazánku s mrkví a jblekm podle návodného videoreceptu
Nesmrtelná dvojice: česnek nebo vejce
Mezi nejoblíbenější pomazánky vůbec patří jistě vajíčková, a to nejen díky tomu, že se tak snadno zpracují zásoby vajec během Velikonoc. Dalším favoritem, obzvlášť během silvestrovských radovánek, je také česneková pomazánka. Mnoho lidí si ji dopřává ozdobenou ořechy a kuličkami hroznového vína. Schválně, jak to máte vy?
Inspirujte se vajíčkovou pomazánkou se strouhaným vejcem. Máme pro vás návodný videorecept
Rybí nebo „krabí“
Samostatnou pomazánkovou kategorii tvoří rybí pomazánky, které se mohou připravovat z různých druhů ryb. Rozhodně sáhněte po filetech z lososa nebo třeba makrely. Stejně tak neprohloupíte, pokud si nakoupíte zásoby tuňáka z konzervy - jeho využití je víc než různorodé. Kromě klasiky můžete ochutnat i uzeného tolstolobika nebo sardinky.
PRIMA TIP: Jelikož je vajíčková pomazánka tak oblíbenou pochoutkou, není divu, že se postupně začaly objevovat veganské varianty této klasiky. My tu máme hned dvě!
Sýrové pomazánky
Samozřejmě nemůžeme zapomenout na sýrové zástupce z plejády pomazánkových receptů. Protože právě sýry jsou nejen na dochucení, ale mnohdy i jako samotný základ. Ať už je řeč o jemných sýrech nebo významně aromatičtějších kouscích. Máte rádi tvarůžky, brynzu nebo třeba hermelín? Pak jste na správné adrese.
A pár luštěninových na závěr...
Celou naši velkou sbírku receptů na pomazánky uzavíráme šesti tipy, ve kterých figurují fazole, hrách nebo třeba červená čočka. Skvělé zpestření známých chutí, díky kterým si z připraveného pohoštění vybere opravdu každý.
Zdroj: autorský text
Připravte extra jemný cizrnový hummus podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima