Vařená sýrová pomazánka se syrečky

Moje hodnocení
6x

Vařený sýr, vlastně takový předchůdce průmyslových tavených sýrů, není neznámý ani v našich starších kuchařkách, ale pro tenhle recept jsme si zajeli do westfálských klimatických lázní Nieheim v Německu, kde se odedávna vyrábí netučný tvrdý syreček, od roku 2010 chráněný známkou původu. Kromě přímé konzumace figuruje i v tamním vařeném sýru.

4 porce
30 minut
německá

Suroviny

  • máslo 50 g
  • sůl (smetana) 100 ml
  • syrečky (Olomoucké tvarůžky) 100 g
  • plnotučný tvaroh (měl by mít 20 % tuku, nebo použijte 120 g tvarohu a 55 g másla) 125 g
  • kmín 1 lžička
  • jedlá soda 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Ve vyšším kastrolu pomalu zahřívejte máslo se smetanou. Přidejte syreček nakrájený na kostičky a za občasného promíchání ho nechte rozpustit.
  2. Směs nechte jednou přejít varem, pak kastrol sundejte z plotýnky a vmíchejte tvaroh a kmín. Nakonec vmíchejte sodu – pozor, směs zpění a vyběhne.
  3. Vařený sýr ihned přelijte do misky a nechte přes noc v chladu.

PRIMA TIP: Tenhle domácí „taveňák“ je vynikající zejména na čerstvém tmavém chlebu. Výtečně se k němu hodí pažitka či (jarní) cibulka.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty