Suroviny
- máslo 50 g
- smetana 100 ml
- olomoucké tvarůžky (syrečky) 100 g
- tučný tvaroh (měl by mít 20 % tuku, nebo použijte 120 g tvarohu a 55 g másla) 125 g
- kmín 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Ve vyšším kastrolu pomalu zahřívejte máslo se smetanou. Přidejte syreček nakrájený na kostičky a za občasného promíchání ho nechte rozpustit.
- Směs nechte jednou přejít varem, pak kastrol sundejte z plotýnky a vmíchejte tvaroh a kmín. Nakonec vmíchejte sodu – pozor, směs zpění a vyběhne.
- Vařený sýr ihned přelijte do misky a nechte přes noc v chladu.
PRIMA TIP: Tenhle domácí „taveňák“ je vynikající zejména na čerstvém tmavém chlebu. Výtečně se k němu hodí pažitka či (jarní) cibulka.