Suroviny
- hrách (žlutý půlený ) 250 g
- červená cibule (nakrájená) 1/2 ks
- česnek (nadrcený) 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- tymián (lístky z čerstvého ) 2 snítky
- bobkový list 1 ks
- voda (nebo zeleninový vývar) cca 1 litr
- citronová šťáva 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Karamelizovaná cibule
- červená cibule 2 ks
- hnědý cukr 1–2 lžičky
- balzamikový ocet 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- sůl špetka
K podávání
- kapary (drobné ) 2 lžíce
- mletá sladká paprika špetka
- olivový olej
Postup přípravy
- Do hrnce s vodou dejte všechny přísady kromě soli, pepře a citronové šťávy, přiveďte k varu a vařte při nízké teplotě a s pootevřenou pokličkou 50–60 minut, dokud se voda téměř nevstřebá a hrášek nerozvaří. Pokud je nutné jej povařit déle, přidejte ještě 1/2 šálku teplé vody a vařte dalších 5–10 minut.
- Vyjměte bobkový list, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Rozmixujte hrách ponorným mixérem dohladka.
- Mezitím připravte karamelizovanou cibuli. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Cibule oloupejte a nakrájejte na 3mm plátky. Vhoďte cibuli na pánev, zamíchejte, aby se důkladně obalila v oleje, a poté stáhněte oheň na minimum a velmi zvolna cibuli restujte, až změkne. Poté přidejte sůl, cukr a balzamikový ocet a ještě dále restujte, až bude cibule krásně zkaramelizovaná a měkká. K závěru můžete přidat šplíchanec vody a odmíchat přípečky.
- Hotovou favu nandejte do širokých misek, zakápněte olivovým olejem, posypte kapary a špetkou mleté papriky a nakonec navrch dejte karamelizovanou cibuli. Můžete podávat horké i v pokojové teplotě. Uchovávejte v lednici, kde fava vydrží až týden.
Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu 2 Zdroj: iStock