Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Moje hodnocení
13x

Máte rádi hummus? Mysleli jste si, že pochází z Řecka? Omyl. I když se mnohdy vyskytuje v restauracích po celém světě, tradiční řeckou obdobou je Fava, pomazánka ze žlutého hrachu. Převážně se podává jako součást mezes, předkrmů. Ale určitě dobře poslouží i jako rychlá svačina s grilovanou pitou nebo klasickým chlebem.

4 porce
90 minut
řecká

Suroviny

  • žlutý půlený hrách 250 g
  • červená cibule, nakrájená 1/2 ks
  • česnek, nadrcený 2 stroužky
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 2 lžíce
  • lístky z čerstvého tymiánu 2 snítky
  • bobkový list 1 ks
  • voda nebo zeleninový vývar cca 1 litr
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • citronová šťáva 2 lžíce

Karamelizovaná cibule

K podávání

Postup přípravy

  1. Do hrnce s vodou dejte všechny přísady kromě soli, pepře a citronové šťávy, přiveďte k varu a vařte při nízké teplotě a s pootevřenou pokličkou 50–60 minut, dokud se voda téměř nevstřebá a hrášek nerozvaří. Pokud je nutné jej povařit déle, přidejte ještě 1/2 šálku teplé vody a vařte dalších 5–10 minut.
  2. Vyjměte bobkový list, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Rozmixujte hrách ponorným mixérem dohladka.
  3. Mezitím připravte karamelizovanou cibuli. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Cibule oloupejte a nakrájejte na 3mm plátky. Vhoďte cibuli na pánev, zamíchejte, aby se důkladně obalila v oleje, a poté stáhněte oheň na minimum a velmi zvolna cibuli restujte, až změkne. Poté přidejte sůl, cukr a balzamikový ocet a ještě dále restujte, až bude cibule krásně zkaramelizovaná a měkká. K závěru můžete přidat šplíchanec vody a odmíchat přípečky.
  4. Hotovou favu nandejte do širokých misek, zakápněte olivovým olejem, posypte kapary a špetkou mleté papriky a nakonec navrch dejte karamelizovanou cibuli. Můžete podávat horké i v pokojové teplotě. Uchovávejte v lednici, kde fava vydrží až týden.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty