Suroviny
- cizrna (vařená(návod v úvodu)) 500 g
- sezamová pasta tahini (bílá pasta tahini) 2 lžíce
- voda cca 70 ml
- olivový olej cca 120 ml
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- himalájská sůl (himálajská sůl) 1 lžička
- česnek 1–2 stroužky
- citronová šťáva cca 60 ml
- piniové oříšky (pražená ) 1 hrst
- jedlé květy
- čerstvě namletý pepř
Vařená cizrna: Nejlepší hummus uděláte ze sušené cizrny. Tu přes noc namočte do studené vody s 1 lžičkou jedlé sody. Druhý den ji vařte alespoň 1 hodinu v čerstvé osolené vodě.
Správný hummus připravíte jen s dostatkem tekutin. Jana ze ZÁSADNĚ ZDRAVĚ radí: "Spíš než přímo mililitry a gramáží tekutiny, se v receptu řiďte tím, že až dáte do mixovací nádoby všechny ingredience, kromě těch tekutých, bude veškerá sečtená tekutina LEHCE NAD OBSAHEM veškeré cizrny."
Postup přípravy
- Cizrnu přidejte do mixéru, přilijte veškeré tekutiny (ale jen 100 ml oleje), přidejte tahini, kmín, červenou papriku a česnek.
- Dohladka rozmixujte (vody bude třeba dát tolik, jak už jsme si psali, ona každá uvařená cizrna totiž trošičku jinak nabyde).
- Hladkou pomazánku dejte do mísy, zalijte ji ještě kapkou oleje, zasypte piniovými semínky a jedlými květy.
K hummusu se báječně hodí placky naan s česnekem. Připravte je podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE