návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Bezva-jíčková pomazánka

Hodnoceno: 0x
2–4 porce
do 10 minut
Bezva-jíčková pomazánka
Autor: Petr Klíma Bezva-jíčková pomazánka
Právě v období Velikonoc jsou snad všude vejce natvrdo v hojném množství a vajíčková pomazánka se na chleba maže ve velkém. Co ale dělat, pokud jste vegan a máte na ni chuť? Zkuste tuhle skvělou pomazánku, která chutná velmi podobně, ale je jen z rostlinných ingrediencí.

Vegani nejedí nic živočišného původu, tedy ani vejce. V této pomazánce podobné vzhledem, chutí i vůní oblíbené vajíčkové, se o typickou chuť postará černá sůl – kala namak nebo sanchal, jak ji nazývají v Indii nebo Pákistánu. Ve skutečnosti není vůbec černá, ale růžovošedá. Z chemického hlediska je to chlorid sodný s obsahem železa, síry a několika minerálů, které jí dodávají specifický odér připomínající vajíčka. V Indii se běžně přidává do salátů, rait, čatní, pickles nebo směsí koření, u nás známých jako kari koření. Tak ji vyzkoušejte v této netradiční pomazánce, kterou můžete jíst na chlebu s ředkvičkami a řeřichou.

Další veganské recepty z farmářského trhu najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Postup

  1. Tofu, jogurt, hořčici, černou sůl, kurkumu a špetku pepře vložte do mixéru a rozmixujte na hrubší pomazánku. Pokud nemáte mixér, můžete vše rozmačkat vidličkou.
  2. Pečivo nakrájejte na plátky, namažte pomazánkou a ozdobte čtvrtkami nebo plátky ředkviček a posypte řeřichou.

PRIMA TIP: Do pomazánky můžete přimíchat nadrobno nasekanou pažitku nebo jiné čerstvé bylinky podle sezony.

Bezva-jíčková pomazánka  Foto: Bezva-jíčková pomazánka; foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto: Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů, bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci, nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.