Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bezva-jíčková pomazánka
Vegani nejedí nic živočišného původu, tedy ani vejce. V této pomazánce podobné vzhledem, chutí i vůní oblíbené vajíčkové, se o typickou chuť postará černá sůl – kala namak nebo sanchal, jak ji nazývají v Indii nebo Pákistánu. Ve skutečnosti není vůbec černá, ale růžovošedá. Z chemického hlediska je to chlorid sodný s obsahem železa, síry a několika minerálů, které jí dodávají specifický odér připomínající vajíčka. V Indii se běžně přidává do salátů, rait, čatní, pickles nebo směsí koření, u nás známých jako kari koření. Tak ji vyzkoušejte v této netradiční pomazánce, kterou můžete jíst na chlebu s ředkvičkami a řeřichou.
Suroviny (2–4 porce)
- tofu natural 200 g
- sójový jogurt 3 lžíce
- plnotučná hořčice s fruktózou 1 lžíce
- černá sůl 1 lžička
- Kurkuma 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
- čerstvé celozrnné pečivo, ředkvičky a řeřicha k podávání
Postup
- Tofu, jogurt, hořčici, černou sůl, kurkumu a špetku pepře vložte do mixéru a rozmixujte na hrubší pomazánku. Pokud nemáte mixér, můžete vše rozmačkat vidličkou.
- Pečivo nakrájejte na plátky, namažte pomazánkou a ozdobte čtvrtkami nebo plátky ředkviček a posypte řeřichou.
PRIMA TIP: Do pomazánky můžete přimíchat nadrobno nasekanou pažitku nebo jiné čerstvé bylinky podle sezony.
Bezva-jíčková pomazánka; foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů, bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci, nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.