Suroviny
- tofu (natural) 200 g
- jogurt (sójový ) 3 lžíce
- plnotučná hořčice (s fruktózou) 1 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- celozrnné pečivo (čerstvé,k podávání)
- ředkvičky (k podávání)
- řeřicha (k podávání)
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
- sůl (černá ) 1 lžička
Vegani nejedí nic živočišného původu, tedy ani vejce. V této pomazánce podobné vzhledem, chutí i vůní oblíbené vajíčkové, se o typickou chuť postará černá sůl – kala namak nebo sanchal, jak ji nazývají v Indii nebo Pákistánu. Ve skutečnosti není vůbec černá, ale růžovošedá. Z chemického hlediska je to chlorid sodný s obsahem železa, síry a několika minerálů, které jí dodávají specifický odér připomínající vajíčka. V Indii se běžně přidává do salátů, rait, čatní, pickles nebo směsí koření, u nás známých jako kari koření. Tak ji vyzkoušejte v této netradiční pomazánce, kterou můžete jíst na chlebu s ředkvičkami a řeřichou.
Postup přípravy
- Tofu, jogurt, hořčici, černou sůl, kurkumu a špetku pepře vložte do mixéru a rozmixujte na hrubší pomazánku. Pokud nemáte mixér, můžete vše rozmačkat vidličkou.
- Pečivo nakrájejte na plátky, namažte pomazánkou a ozdobte čtvrtkami nebo plátky ředkviček a posypte řeřichou.