Suroviny
- sardinky ve vlastní šťávě 2 plechovky
- máslo 2 lžíce
- indické koření (kari nebo masala) 1 špetka
- čerstvě namletý barevný pepř
- nerafinovaná sůl 1 špetka
- kurkuma 1 špetka
- citron 1/2 ks
- bio rajčatový protlak v tubě 2 lžíce
- menší cibule, najemno nakrájená 1 ks
- sterilované okurky, najemno nakrájené 2 ks
Díky drobným kůstkám, s nimiž je konzumujeme, jsou navíc potravinou plnou vápníku. A vzhledem k tomu, že sardinky jsou velmi malé rybičky, je obsah škodlivin z moře a těžkých kovů, ve srovnání s velkými rybami, nízký.
Postup přípravy
- Sardinky zbavte šťávy a spolu s máslem je dejte do misky.
- Přidejte indické kari, trochu namletého barevného pepře, špetku soli a kurkumy.
- Přikápněte citronovou šťávu a přidejte rajčatový protlak.
- Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Zamíchejte nasekanou cibulku a na kostičky nakrájenou okurku.
- Pomazánku konzumujte s domácím kváskovým chlebem a s čerstvou zeleninou, nejlépe s kousky mrkve.
PRIMA TIP: Sardinky kupujte vždy naložené ve vlastní šťávě, nikdy ne v oleji. Jednak tyto oleje nebývají lisované za studena a navíc se v nich rozpouští omega-3, které jsou v sardinkách obsažené. Takže když olej vylijete (což je vhodné – neznáte jeho kvalitu), ztratíte také cenné omega-3 mastné kyseliny.
Sardinková pomazánka Zdroj: Petra Novotná / Dej tělu šanci