návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Sardinková pomazánka

Hodnoceno: 0x
2–4 porce
do 10 minut
Sardinková pomazánka
Autor: Petra Novotná / Dej tělu šanci Sardinková pomazánka
Pro milovníky sardinek je tato pomazánka opravdu výživnou alternativou zdravé snídaně. Sardinky jsou reprezentantem zdravé živočišné bílkoviny a navíc obsahují velmi zdravé „promazávací“ omega-3 oleje.

Díky drobným kůstkám, s nimiž je konzumujeme, jsou navíc potravinou plnou vápníku. A vzhledem k tomu, že sardinky jsou velmi malé rybičky, je obsah škodlivin z moře a těžkých kovů, ve srovnání s velkými rybami, nízký.

Postup

  1. Sardinky zbavte šťávy a spolu s máslem je dejte do misky.
  2. Přidejte indické kari, trochu namletého barevného pepře, špetku soli a kurkumy.
  3. Přikápněte citronovou šťávu a přidejte rajčatový protlak.
  4. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  5. Zamíchejte nasekanou cibulku a na kostičky nakrájenou okurku.
  6. Pomazánku konzumujte s domácím kváskovým chlebem a s čerstvou zeleninou, nejlépe s kousky mrkve.

PRIMA TIP: Sardinky kupujte vždy naložené ve vlastní šťávě, nikdy ne v oleji. Jednak tyto oleje nebývají lisované za studena a navíc se v nich rozpouští omega-3, které jsou v sardinkách obsažené. Takže když olej vylijete (což je vhodné – neznáte jeho kvalitu), ztratíte také cenné omega-3 mastné kyseliny.

Sardinková pomazánka
Autor: Petra Novotná / Dej tělu šanci Sardinková pomazánka

Dej tělu šanci
Ivana Stenzlová

Autorka – mikrobioložka a odbornice na výživu – podává vysvětlení funkčního metabolismu a návod, jak dosáhnout hormonální rovnováhy (jak jíst pro zdravou hormonální odezvu), která je základem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví. Propojuje tradiční čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. Přes 60 originálních tzv. pětielementových receptů pokrývá všechna roční  období, od snídaně po večeře, od polévek po dezerty. Nechybí ani základní recepty na domácí kváskový chléb, rostlinná mléka či zdravé domácí fermentované nápoje (kefíry) a postupy pro fermentaci obilnin a luštěnin.

Vydává nakladatelství Smart Press.

Související témata: pomazánka , rybičková pomazánka , Malá jídla