Ivana Stenzlová

Sardinková pomazánka

Moje hodnocení
4x

Pro milovníky sardinek je tato pomazánka opravdu výživnou alternativou zdravé snídaně. Sardinky jsou reprezentantem zdravé živočišné bílkoviny a navíc obsahují velmi zdravé „promazávací“ omega-3 oleje.

2 porce
10 minut

Suroviny

  • sardinky ve vlastní šťávě 2 plechovky
  • máslo 2 lžíce
  • indické koření (kari nebo masala) 1 špetka
  • čerstvě namletý barevný pepř
  • nerafinovaná sůl 1 špetka
  • kurkuma 1 špetka
  • citron 1/2 ks
  • bio rajčatový protlak v tubě 2 lžíce
  • menší cibule, najemno nakrájená 1 ks
  • sterilované okurky, najemno nakrájené 2 ks

Díky drobným kůstkám, s nimiž je konzumujeme, jsou navíc potravinou plnou vápníku. A vzhledem k tomu, že sardinky jsou velmi malé rybičky, je obsah škodlivin z moře a těžkých kovů, ve srovnání s velkými rybami, nízký.

Postup přípravy

  1. Sardinky zbavte šťávy a spolu s máslem je dejte do misky.
  2. Přidejte indické kari, trochu namletého barevného pepře, špetku soli a kurkumy.
  3. Přikápněte citronovou šťávu a přidejte rajčatový protlak.
  4. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  5. Zamíchejte nasekanou cibulku a na kostičky nakrájenou okurku.
  6. Pomazánku konzumujte s domácím kváskovým chlebem a s čerstvou zeleninou, nejlépe s kousky mrkve.

PRIMA TIP: Sardinky kupujte vždy naložené ve vlastní šťávě, nikdy ne v oleji. Jednak tyto oleje nebývají lisované za studena a navíc se v nich rozpouští omega-3, které jsou v sardinkách obsažené. Takže když olej vylijete (což je vhodné – neznáte jeho kvalitu), ztratíte také cenné omega-3 mastné kyseliny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Stenzlová

Smart Press Ivana Stenzlová

Autorka – mikrobioložka a odbornice na výživu – podává vysvětlení funkčního metabolismu a návod, jak dosáhnout hormonální rovnováhy (jak jíst pro zdravou hormonální odezvu), která je základem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví. Propojuje tradiční čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. Přes 60 originálních tzv. pětielementových receptů pokrývá všechna roční  období, od snídaně po večeře, od polévek po dezerty. Nechybí ani základní recepty na domácí kváskový chléb, rostlinná mléka či zdravé domácí fermentované nápoje (kefíry) a postupy pro fermentaci obilnin a luštěnin.

Vydává nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty