Suroviny
- brokolice 400 g
- smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Buko) 200 g
- droždí (lahůdkové ) 3 lžičky
- pečivo (čerstvé,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci uvařte 2 l osolené vody. Brokolici rozdělte na malé růžičky a uvařte ve vroucí vodě doměkka, zhruba 4–6 minut na středním stupni.
- Uvařenou brokolici slijte a smíchejte ji se smetanovým sýrem a droždím. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým pečivem. Pomazánka vydrží v lednici 3 dny.
PRIMA TIP: Lahůdkové droždí není klasické droždí, z kterého se pečou kynuté koláče, buchty nebo chleba, ale speciální kvasinky, které se suší na 45 °, aby se deaktivovalo kynutí. Chutná lehce slanosladce a používá se zpravidla na zahuštění polévek či omáček, při výrobě veganských sýrů nebo pomazánek. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou nebo v bezobalových krámcích.
Jednoduchá brokolicová pomazánka s lahůdkovým droždím 2 Zdroj: Jíme zdravě ze spíže