Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jednoduchá brokolicová pomazánka s lahůdkovým droždím

Moje hodnocení
6x

Pomazánky představují oblíbenou rychlou večeři nebo svačinu. Zpracovat do nich můžete různé malé zbylé kousky zeleniny, masa, sýra nebo luštěnin nebo je variovat podle sezonní zeleniny. Tahle vychází z výživné a superzdravé drožďové pomazánky, kterou ale nemusí každý. Lahůdkové droždí má jemnou sladkoslanou chuť, se kterou ladí brokolice. Ta se postará i o lákavou barvu.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • brokolice 400 g
  • smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Buko) 200 g
  • lahůdkové droždí 3 lžičky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • čerstvé pečivo k podávání

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte 2 l osolené vody. Brokolici rozdělte na malé růžičky a uvařte ve vroucí vodě doměkka, zhruba 4–6 minut na středním stupni.
  2. Uvařenou brokolici slijte a smíchejte ji se smetanovým sýrem a droždím. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.
  3. Podávejte s čerstvým pečivem. Pomazánka vydrží v lednici 3 dny.

PRIMA TIP: Lahůdkové droždí není klasické droždí, z kterého se pečou kynuté koláče, buchty nebo chleba, ale speciální kvasinky, které se suší na 45 °, aby se deaktivovalo kynutí. Chutná lehce slanosladce a používá se zpravidla na zahuštění polévek či omáček, při výrobě veganských sýrů nebo pomazánek. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou nebo v bezobalových krámcích.

Skvělé nápady, jak vařit jednoduše a rychle ze zásob ve spíži, najdete v novém podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty