Pomazánky jsou vděčné a každý má své oblíbené. Není divu, můžete je jíst k snídani, k svačině, poslouží i jako součást studené večeře nebo jako pohoštění na večírek. Rozšiřte svůj repertoár s našimi tipy.
Proměňte vaničku tvarohu ve výbornou pomazánku! Máme pro vás 12 nových nápadů, jak na to
Proměňte vaničku tvarohu ve výbornou pomazánku Zdroj: iStock
Nejsnadnější pomazánku, která je navíc zdravá a nabitá bílkovinami, připravíte z tvarohu. Je to jako prázdné malířské plátno, na které můžete namalovat spoustu různých dobrot. Navíc je to skutečný příklad přísloví – za málo peněz hodně muziky – z jednoho tvarohu vyrobíte pěknou dávku pomazánky, která je navíc nabitá bílkovinami!
Dlouhým testováním jsme došli k závěru, že nejlepší je použít nízkotučný tvaroh a přidat mu vláčnost trochou majonézy. Pak už je jen na vás, jakou příchuť zvolíte. Inspirujte se našimi tipy:
ZÁKLAD:
- 250 g (1 vanička) nízkotučného tvarohu
- 2 lžíce majonézy
Proměňte vaničku tvarohu ve výbornou pomazánku 2 Zdroj: iStock
- BUDAPEŠŤ
Do základu přimíchejte lžíci uzené mleté papriky, nakrájenou naloženou kapii, případně šplíchněte i nálev, v kterém byla naložena. Přidejte ½ najemno nakrájené malé cibule. Dochuťte solí.
- RYBIČKOVÁ
Do základu vmíchejte plechovku tuňáka (případně můžete použít i sardinky nebo obrané maso z uzené makrely). Přidejte najemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku, 2 kyselé okurky, lžíci hrubozrnné hořčice, sůl a čerstvě namletý pepř.
- HERMELÍNOVÁ
K základu přidejte nahrubo nastrouhaný hermelín, nadrobno nakrájenou kvalitní šunku, 2 nakrájená vejce natvrdo, sůl a jednu jarní cibulku.
- VAJÍČKOVÁ
Do základu přidejte 4 nadrobno nakrájená vejce natvrdo, půl červené cibule najemno nasekané, lžičku hrubozrnné hořčice, sůl a pepř. V sezoně můžete přimíchat nasekaný medvědí česnek.
- PIKANTNÍ BRYNZOVÁ
Do základu vmíchejte vidličkou 100 g ovčí brynzy, lžíci mleté uzené papriky a lžičku pálivé papriky. Dochuťte jemně solí a přimíchejte nadrobno nakrájenou půlku cibule.
- CELEROVÁ
Na jemném struhadlo nastrouhejte ¼ oloupaného celeru, 1 mrkev a 50 g tvrdého sýra, například goudy. Vmíchejte do základu a dochuťte solí a pepřem.
- SÝROVÁ
Do základu přimíchejte 100 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra. Klasicky se používá eidam, ale doporučujeme chuťově výraznější sýr, třeba čedar. Dochuťte solí, pepřem a lžičkou dijonské hořčice. Nakonec přidejte hrst nasekané pažitky.
- SRBSKÁ TUŇÁKOVÁ
Klasickou tuňákovou pomazánku můžete občas vyměnit za zábavnější verzi. K základu přimíchejte plechovku tuňáka, 2 lžíce pikantního ajvaru, nadrobno nasekaná sušená rajčata a černé olivy. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
- KRABÍ ZE SURIMI TYČINEK
Doby, kdy plechovka pravého krabího masa stála 5 Kč, už dávno minuly. Takže pokud chcete zachovat pomazánku jako levnou lahůdku, sežeňte kvalitní surimi tyčinky. Nakrájejte je najemno a vmíchejte do základu, společně s jedním zralým avokádem, které rozmačkejte vidličkou na hrubé pyré. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- KŘENOVÁ
Do základu vmíchejte najemno nastrouhaný čerstvý křen (množství záleží na vaší odolnosti :)). Přidejte 100 g na proužky nakrájené šunky od kosti, 2 nasekané jarní cibulky i se zelenou částí a nakonec dochuťte solí a pepřem.
Proměňte vaničku tvarohu ve výbornou pomazánku 3 Zdroj: iStock
- Z ČERVENÉ ŘEPY
Červenou řepu zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě asi 45 minut. Poté řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte do základu s najemno nasekanými vlašskými ořechy. Osolte a opepřete.
- PEČENÁ ČESNEKOVÁ
Jemnější verze známé klasiky. Palici česneku seřízněte vršek, aby z každého stroužku kousek koukal. Zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě asi hodinu. Poté ze slupek vymačkejte stroužky česneku, rozmačkejte je vidličkou a vmíchejte do základu. Osolte, opepřete a můžete přidat trochu nasekaného medvědího česneku nebo pažitky.