Suroviny
- brambory 1 kg
- křen (čerstvý ) 6cm kousek
- hladká mouka 150 g
- mléko 100 ml
- drcený kmín 1 špetka
- vejce 2 ks
- česnek 6 stroužků
- majoránka 1 lžíce
- sádlo (nebo olej na smažení)
- olomoucké tvarůžky 8 ks
- sůl
Postup přípravy
- Brambory oškrábejte a nastrouhejte do mísy – polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost). Brambory asi pustí na dno mísy trochu vody, tu slijte.
- Vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Na závěr můžete přidat trochu mouky nebo mléka podle toho, jestli vám těsto připadá řídké, nebo husté – nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, tak nejlépe poznáte, zda je dostatečně slané a výrazné.
- Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.
PRIMA TIP: Tyto plněné bramboráčky smažte spíš na mírnějším plameni – protože na stranách, kde se obě vrstvy těsta stýkají kolem syrečku, je vrstva těsta poměrně vysoká, takže potřebuje pár minut, aby se propekla. Pokud si nejste jisti, jestli už máte propečeno, kousek okraje uždíbněte (stejně vás to jistě láká!) a budete mít jasno. Výhodou těchto bramboráčků je, že nebudete muset stát u plotny hodinu, abyste nakrmili rodinu. Věřte, že díky přítomnosti syrečku jsou tak syté, že budou i velkým jedlíkům stačit dva.
Vyzkoušejte také recept od Romana Vaňka na křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE