Suroviny
- česnek 2 palice
- čerstvý sýr 120–150 g
- sůl
- pepř
- olivový olej
- tymián
Jelikož je česnek před přípravou pomazánky potřeba upéct, je dobré ho dávat do trouby, když pečete něco slaného – maso, těstoviny, brambory, prostě cokoliv, čemu nebude vadit česnekové aroma. Česnek se peče hodinu, tak ať není trouba málo vytížená.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
- Česnek horzintálně přepůlte a každou půlku položte na alobal řezem nahoru. Osolte, opepřete, zakápněte asi půl lžící oleje, zabalte do balíčku (každou půlku česneku zvlášť) a vložte do trouby na cca 60 minut.
- Česnek nechte vychladnout, vybalte z alobalu a jednotlivé stroužky vydloubněte ven a rozetřete na prkýnku nožem na kašičku – případné tuhé části odstraňte.
- Rozetřený česnek smíchejte s čerstvým sýrem a lžičkou tymiánu a podávejte s opečenou bagetkou, toastem nebo vekou.