Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí
Zdroj: Mamachef
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí
Zdroj:
Mamachef
Křupavé topinky jsou výborné, ale napadlo vás někdy spojení dýňové pomazánky, brynzy a karamelizované cibulky? Je famózní a pro nadcházející podzimní období jako stvořené.
Suroviny
-
chléb
(kváskový )
5 středně velkých plátků
Postup přípravy
-
Postup na dýňovou pomazánku: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
-
Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče.
-
Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C asi 30–45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
-
Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové rizoto).
-
Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
-
Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
-
Pomazánku nechejte vychladit.
-
Postup na karamelizovanou cibuli: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
-
Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnout a měknout. Restujte asi 3–4 minuty.
-
Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1–2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.
-
Postup na křupavé oříšky: Na suché pánvi opékejte dýňová semínka spolu s nahrubo nasekanými ořechy, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
-
Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
-
Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.
-
Postup na dokončení: Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
-
Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
-
Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli a posypte křupavými oříšky se semínky.
-
Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
-
Nakonec posypte čerstvě mletým pepřem a třeba rakytníkem.
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí 1
Zdroj: Mamachef
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí 1
Zdroj:
Mamachef