Suroviny
- chléb (kváskový ) 5 středně velkých plátků
Dýňová pomazánka
- dýně hokaido 1 menší ks
- tvaroh 200 g
- brynza 100 g
- smetana ke šlehání 5 lžic
- muškátový oříšek špetka
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Karamelizovaná cibule
- červená cibule 2 ks
- javorový sirup 1 lžíce
- přepuštěné máslo (nebo klasické máslo)
- sůl
Křupavé oříšky
- dýňová semínka 50 g
- ořechy (směs) 50 g
- sůl
Na dokončení
- řeřicha (nebo jiná mikrobylinka či bylinka (popř. drobné lístky baby špenátu či rukoly))
- plody rakytníku (volitelné)
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Postup na dýňovou pomazánku: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
- Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče.
- Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C asi 30–45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové rizoto).
- Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
- Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
- Pomazánku nechejte vychladit.
- Postup na karamelizovanou cibuli: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
- Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnout a měknout. Restujte asi 3–4 minuty.
- Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1–2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.
- Postup na křupavé oříšky: Na suché pánvi opékejte dýňová semínka spolu s nahrubo nasekanými ořechy, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
- Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
- Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.
- Postup na dokončení: Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
- Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
- Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli a posypte křupavými oříšky se semínky.
- Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
- Nakonec posypte čerstvě mletým pepřem a třeba rakytníkem.
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí 1 Zdroj: Mamachef