zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí
Autor: Mamachef Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí

Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí

Hodnoceno: 4x
Křupavé topinky jsou výborné, ale napadlo vás někdy spojení dýňové pomazánky, brynzy a karamelizované cibulky? Je famózní a pro nadcházející podzimní období jako stvořené.
do 30 minut
5 porcí

reklama

Postup

  1. Postup na dýňovou pomazánku: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
  2. Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče.
  3. Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C asi 30–45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
  4. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové rizoto).
  5. Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
  6. Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
  7. Pomazánku nechejte vychladit.
  8. Postup na karamelizovanou cibuli: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  9. Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnout a měknout. Restujte asi 3–4 minuty.
  10. Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1–2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.
  11. Postup na křupavé oříšky: Na suché pánvi opékejte dýňová semínka spolu s nahrubo nasekanými ořechy, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
  12. Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
  13. Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.
  14. Postup na dokončení: Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
  15. Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
  16. Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli a posypte křupavými oříšky se semínky.
  17. Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
  18. Nakonec posypte čerstvě mletým pepřem a třeba rakytníkem.
Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí
Autor: Mamachef Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí

reklama

Mamachef
Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.

Související témata: nejlepší topinky , topinky , chuťovky , Hlavní jídla