Topinka s dýňovou pomazánkou s brynzou a karamelizovanou cibulí

Moje hodnocení
4x

Křupavé topinky jsou výborné, ale napadlo vás někdy spojení dýňové pomazánky, brynzy a karamelizované cibulky? Je famózní a pro nadcházející podzimní období jako stvořené.

5 porcí
30 minut

Suroviny

  • kváskový chléb 5 středně velkých plátků

Dýňová pomazánka

Karamelizovaná cibule

Křupavé oříšky

  • dýňová semínka 50 g
  • oříšky (směs) 50 g
  • sůl

Na dokončení

  • řeřicha nebo jiná mikrobylinka či bylinka (popř. drobné lístky baby špenátu či rukoly)
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • rakytník (volitelné)

Postup přípravy

  1. Postup na dýňovou pomazánku: Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
  2. Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče.
  3. Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C asi 30–45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
  4. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové rizoto).
  5. Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
  6. Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
  7. Pomazánku nechejte vychladit.
  8. Postup na karamelizovanou cibuli: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  9. Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnout a měknout. Restujte asi 3–4 minuty.
  10. Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1–2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.
  11. Postup na křupavé oříšky: Na suché pánvi opékejte dýňová semínka spolu s nahrubo nasekanými ořechy, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
  12. Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
  13. Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.
  14. Postup na dokončení: Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
  15. Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
  16. Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli a posypte křupavými oříšky se semínky.
  17. Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
  18. Nakonec posypte čerstvě mletým pepřem a třeba rakytníkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty