Suroviny
- bílé víno 200 ml
- cibule 3 ks
- mrkev (menší ) 4 ks
- petržel 2 ks
- provensálské koření 1 špetka
- tresčí filet 600 g
- celer 1/2 bulvy
- majonéza 200 g
- limetka 2 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1/2 hrsti
- cukr krupice (podle chuti)
- sůl
Postup přípravy
- Do 1 l vroucí vody vlijte víno, přidejte jednu oloupanou a rozkrojenou cibuli, jednu očištěnou mrkev a jednu petržel. Osolte, přidejte provensálské koření a vložte do nálevu rybu. Povařte ji 5 minut, nechte 10 minut chladnout, vyjměte a nechte ji okapat.
- Mezitím zbylé cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a osolte, aby pustily šťávu. Celer, petržel a zbylé mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Z filé odstraňte případné kosti pomocí pinzety, maso rozdělte vidličkou na kousky velikosti sousta, promíchejte se zeleninou a majonézou. Osolte a chuť dolaďte citronovou šťávou a cukrem. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Servírujte natřené na vece s plátky limety a snítkou petrželky.