Suroviny
- bílé vino 200 ml
- Cibule 3 ks
- menší mrkve 4 ks
- Petržel 2 ks
- Provensálské koření 1 špetka
- filé z tresky 600 g
- celer 1/2 bulvy
- Majonéza 200 g
- limety 2 ks
- hladkolistá petržel, nasekaná 1/2 hrsti
- cukr krupice podle chuti
- Sůl
Postup přípravy
- Do 1 l vroucí vody vlijte víno, přidejte jednu oloupanou a rozkrojenou cibuli, jednu očištěnou mrkev a jednu petržel. Osolte, přidejte provensálské koření a vložte do nálevu rybu. Povařte ji 5 minut, nechte 10 minut chladnout, vyjměte a nechte ji okapat.
- Mezitím zbylé cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a osolte, aby pustily šťávu. Celer, petržel a zbylé mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Z filé odstraňte případné kosti pomocí pinzety, maso rozdělte vidličkou na kousky velikosti sousta, promíchejte se zeleninou a majonézou. Osolte a chuť dolaďte citronovou šťávou a cukrem. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Servírujte natřené na vece s plátky limety a snítkou petrželky.