Suroviny
- těstoviny (sušené nebo 160 g čerstvých) 200 g
- máslo 30 g
- šunka (dušená ) 80 g
- vodka 125 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- rajský protlak 1/2 lžíce
- hrášek (rozmrazený ) 1 hrst
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji. Vsypte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Ve velkém rendlíku rozehřejte mezitím máslo. Šunku nakrájejte na kostičky a opečte ji dokřupava. Přilijte vodku a smetanu, vmíchejte rajčatový protlak a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, osolte, opepřete a promíchejte.
- Uvařené těstoviny slijte, ponechte 1 hrnek vroucí vody. Vsypte je do omáčky, zvyšte teplotu a míchejte, až se těstoviny obalí omáčkou. Podle potřeby přilijte trochu slité vody. Posypte parmazánem a podávejte.
Těstoviny s krémovou omáčkou s vodkou Zdroj: Tajemství těstovin