Najděte si recept
Na co máte chuť?

Těstoviny s krémovou omáčkou s vodkou
Ano, čtete správně. Silný alkohol můžete nejen pít, ale navzdory tomu, že nevyniká výraznou chutí, jím báječně dochutíte omáčku. Jestli chcete, aby v ní byla cítit co nejvíce, přilijte ji, když bublá, přidejte hrášek a odstavte. A jen pro pořádek – těstoviny s vodkou nevymysleli Rusové, ale herečka Audrey Hepburn.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- sušené těstoviny (nebo 160 g čerstvých) 200 g
- máslo 30 g
- dušená šunka 80 g
- vodka 125 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- rajčatový protlak 1/2 lžíce
- rozmrazený hrášek 1 hrst
- najemno nastrouhaný parmazán 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji. Vsypte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Ve velkém rendlíku rozehřejte mezitím máslo. Šunku nakrájejte na kostičky a opečte ji dokřupava. Přilijte vodku a smetanu, vmíchejte rajčatový protlak a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, osolte, opepřete a promíchejte.
- Uvařené těstoviny slijte, ponechte 1 hrnek vroucí vody. Vsypte je do omáčky, zvyšte teplotu a míchejte, až se těstoviny obalí omáčkou. Podle potřeby přilijte trochu slité vody. Posypte parmazánem a podávejte.
Tajemství těstovin
Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.
Vydalo nakladatelství Omega.