Suroviny
- brynza 125 g
- nízkotučný tvaroh 250 g
- majonéza 1 lžíce
- ajvar (jemný) 3 lžíce
- uzená paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika 1/2–1 lžička podle chuti
- červená cibule (malá ) 1 ks
- kyselé okurky 2 ks
- sůl
Postup přípravy
- Do větší mísy dejte brynzu a rozmačkejte ji vidličkou. Pak přidejte tvaroh, majonézu a ajvar.
- Dochuťte solí, uzenou a pálivou paprikou podle chuti.
- Přimíchejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, červenou cibuli a kyselé okurky.
- Vše pořádně promíchejte a mažte na dobrý kváskový chleba.
PRIMA TIP: Ajvar je balkánská čalamáda z pečených paprik, kterou koupíte už hotovou. Na výběr je jemný ajvar nebo ostrý. Pokud použijete do pomazánky ten ostrý, můžete vynechat pálivou papriku. Obdobnou čalamádu dělají i v Bulharsku – v obchodech ji najdete pod názvem ljutěnice a můžete ji klidně použít místo ajvaru.