Suroviny
- kozí sýr (bio čerstvý kozí sýr) 200 g
- bio olivový olej 2 lžíce
- bílý jogurt (bio bílý jogurt) 3 lžíce
- žervé (bio žervé) 1 lžíce
- bio bylinky (petrželka + pažitka / máta + tymián) 2 lžíce
- sůl, pepř
- česnek 1 malý stroužek
Žervé je klasika, ale které je to nejlepší?
Oblíbeným základem pro nejen jarní pomazánky je čerstvý sýr, který známe pod názvem žervé nebo smetanový sýr. Jeho hlavní složkou bývá mléko, smetana a sůl. Čím méně obsahuje dalších přísad, tím bývá kvalitnější. Pokud na produktu navíc spatříte logo biozebry či biolistu, máte jistotu, že byl vyroben z bio mléka od krav z ekologického chovu a splňuje podmínky ekologické produkce.
Postup přípravy
- Kozí sýr, žervé a olej důkladně promíchejte nebo rozmixujte.
- V misce pak směs smíchejte s bylinkami nasekanými nadrobno.
- Ochuťte solí, pepřem a stroužkem rozetřeného česneku.
- Hotovou pomazánku dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky.
- Namažte na vybraný druh pečiva a na závěr ozdobte bylinkami, jedlými květy nebo čerstvou ředkvičkou.
Pomazánka z kozího žervé s bylinkami Zdroj: TZ (shutterstock)