Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Grilovaná lilková pomazánka Baba ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

  • Zavřít
Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Moje hodnocení
25x

S touto vynikající pomazánkou se setkáte všude tam, kde lilek a grilování (pečení) zeleniny mají svoji historicko-gastronomickou tradici.

4 porce
60 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • lilek 3 ks (800 g)
  • citron 1 ks
  • sezamová pasta tahini 1 vrchovatá lžíce
  • řecký jogurt 2 vrchovaté lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • himalájská sůl 1/2 lžičky
  • růžový pepř 1/2 lžičky
  • extra virgin olivový olej 4 lžíce
  • hladkolistá petržel 2 hrsti

Na ozdobu

  • extra virgin olivový olej
  • chrpa (květy)
  • kopr (květy)
  • hladkolistá petržel
  • růžový pepř (kuličky)

Baba ghanoush [baba ganuš] je skvělá arabská pomazánka z grilovaného nebo pečeného lilku původem z Levanty, teda ze zemí východního Středomoří. Setkáte se s ní od Řecka přes Egypt po Malou Asii, Izrael až k Sýrii. Proto tolik názvů pro tuhle výjimečně chuťově vyladěnou a přitom absolutně až primitivně jednoduchou pomazánku.

Baba ghanoush jsem si oblíbila v Egyptě, a to s pořádnou dávkou hladkolisté petrželky – anebo trošku pikantní verze s granátovým jablkem, které se říká Mutabbal [mutabal], která se stejně jako ve většině arabských zemích dělá se sezamovou pastou tahini. Ale taky v Jeruzalémě v Izraeli, kde se jí říká Salat ḥatzilim [salat hacilim] a kde občas tahini zamění za majonézu.

Stejně tak se lilkovou pomazánkou můžete ládovat i v Řecku, kde přidávají řecký jogurt, někdy tahini nebo zase majonézu, a když si na ni zajdete do taverny, v menu ji objevíte jako Melitzanosalata [melicanosalata]. V Bulharsku se obdobná pomazánka jmenuje Kjopolo a přidává se do ní jen olej, česnek a petrželka. A ještě na závěr zabrouzdám do Turecka, tam se když tak ptejte po Patlican salatasi, nicméně to už většinou není ta forma pomazánky, na kterou vám dneska dám recept, ale spíš jde o salát z grilovaného lilku s grilovanou červenou paprikou a červenou cibulí.

Postup přípravy

  1. Rozpalte oheň tak, aby dřevěných doutnajících uhlíků bylo dostatek na víc jak půlhodinové grilování lilku. Můžete samozřejmě přikládat, ale vždy dbejte na to, aby lilky nebyly v přímém plamenu, je třeba je dělat déle a pomalu, než je mít černé rychle a uvnitř syrové bez potřebného aroma.
  2. Lilky grilujte 40 minut ze všech stran, dokud nebudou mít slupku černou (tu nebudete jíst, takže to vážně nevadí). Slupka může někde přirozeně prasknout, ale snažte se ji mechanicky během otáčení porušit co možná nejmíň – ať z liku nemá kudy odejít pára a dělá se uvnitř rovnoměrně. Pokud byste neměli ani oheň, ani plotýnku, zabalte liky do alobalu a upečte je v troubě (při 250 °C 30 minut), je třeba je po 10 minutách postupně otáčet.
  3. Mezitím, co se lilky grilují, si nasekejte česnek a petrželku nadrobno.
  4. Upečené lilky rozřízněte napůl a hned pokapejte citronem, ať vám „nahatá“ dužina nezhnědne a výsledná pomazánka zůstane hezky bledá.
  5. Poté dužinu z lilků vydlabejte do mísy, zakapejte zbytkem citronové šťávy, posolte, rozmačkejte dobře vidličkou a promíchejte.
  6. Přidejte tahini, jogurt a znovu mačkejte a míchejte, ať se ingredience promísí. Pak přidejte česnek a promíchejte.
  7. V tuhle chvíli část směsi můžete dát do mixéru a rozmixovat dohladka a přidat 2–3 lžíce olivového oleje. Případnou část rozmixované pomazánky pak vraťte ke zbytku a obě konzistence promíchejte.
  8. Dejte Baba ghanoush do misky, zalijte ho olivovým olejem, ozdobte nasekanou petrželkou, čerstvě mletým černým pepřem a můžete dozdobit i jedlými květy.

Zdroj receptu

Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu Sladké

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem Sladké

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem


Přečtěte si také

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Soutěžící
Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Novinky
Novinky na trhu: dobroty hradního pána ze Zrádců, rostlinná oříšková pomazánka nebo rýžová kolečka

Novinky na trhu: dobroty hradního pána ze Zrádců, rostlinná oříšková pomazánka nebo rýžová kolečka

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! s misskami. Musejí přidat do menu kalorickou bombu

Připravujeme Prostřeno! s misskami. Musejí přidat do menu kalorickou bombu

Sladké
Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Štrúdl z pivního těsta s mákem

Prostřeno: Štrúdl z pivního těsta s mákem

Prostřeno!
Prostřeno: Curry polévka s cizrnou

Prostřeno: Curry polévka s cizrnou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Sladké
Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu Sladké

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Za kauzou Turek stojí vláda, míní Škromach s Tlustým. Kabinet se prý nechce vzdát moci Násilí v přímém přenosu: Revizorku v Pardubicích srazil pasažér k zemi při hovoru se strážníky Izrael i přes příměří útočil v Gaze: Zahynulo šest lidí. Překročili linii, hájí střelbu armáda

prima-zeny

Anička nařkla Čestmíra, že je včelí královnou. Další ho podezřívají, že je zrádce Playboy z Moravy Honza v nahé seznamce: Připadám si jako Karlík v továrně na čokoládu MJ chce pomstít bratra. Mia neváhala a začala taktizovat proti Báře

prima-zoom

Velký sovětský podvod s kaviárem Válka českých královen: Eliška Rejčka s Eliškou Přemyslovnou se „praly“ až do hořkého konce Křeček by za den mohl vypít „21 lahví vína“. Lidé proti němu absolutně nemají šanci

prima-fresh

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Novinky na trhu: dobroty hradního pána ze Zrádců, rostlinná oříšková pomazánka nebo rýžová kolečka

prima-cool

Trailer marvelovky Wonder Man Oficiální délka nových epizod Stranger Things: Budou mnohem kratší, než se čekalo Keira Knightley se vyjádřila k bojkotu Harryho Pottera. Získané role se očividně nevzdá

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Bydlení Diane Keaton bylo unikátní jako ona sama. Dům z roku 1880 snoubí historii s luxusem Jaké počasí nás čeká v týdnu, kdy vrcholí Tereziánské babí léto? Okrasné zelí a kapusta: Jak je pěstovat a kdy se začnou vybarvovat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.