Krkonošská škvarková pomazánka s houbami
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošská škvarková pomazánka s houbami
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Moje hodnocení
9x
Máslo bylo na horách vždy drahé, protože spíš než krávy spásaly louky ovce a kozy. Zato sádlo a škvarky představovaly oblíbený tuk s nesčetným využitím naslano i nasladko. Škvarková pomazánka zasytí i poslouží k namlsání chuťových pohárků. Tahle verze vyvažuje tučnost škvarku sladkokyselými houbami, které jí dodávají příjemný šmrnc.
Vejce uvařte ve vodě natvrdo, od bodu varu to trvá 8 minut. Pak ho zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
Mezitím umelte najemno škvarky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby pokrájejte na menší kousky.
Vejce nakrájejte na kostičky a promíchejte se škvarky, cibulí, česnekem, houbami, máslem, hořčicí a kečupem. Dochuťte solí a pepřem a natřete na chléb.
Krkonošská škvarková pomazánka s houbami 2
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošská škvarková pomazánka s houbami 2
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého.