Danka Šárková

Krkonošská škvarková pomazánka s houbami

Moje hodnocení
6x

Máslo bylo na horách vždy drahé, protože spíš než krávy spásaly louky ovce a kozy. Zato sádlo a škvarky představovaly oblíbený tuk s nesčetným využitím naslano i nasladko. Škvarková pomazánka zasytí i poslouží k namlsání chuťových pohárků. Tahle verze vyvažuje tučnost škvarku sladkokyselými houbami, které jí dodávají příjemný šmrnc.

2 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • sůl (vejce) 1 ks
  • vepřové škvarky 125 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • naložené sladkokyselé houby 80 g
  • máslo (změklé máslo) 40 g
  • hořčice 1 lžička
  • kečup 1 lžička
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • krajíce chleba k podávání

Postup přípravy

  1. Vejce uvařte ve vodě natvrdo, od bodu varu to trvá 8 minut. Pak ho zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
  2. Mezitím umelte najemno škvarky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby pokrájejte na menší kousky.
  3. Vejce nakrájejte na kostičky a promíchejte se škvarky, cibulí, česnekem, houbami, máslem, hořčicí a kečupem. Dochuťte solí a pepřem a natřete na chléb.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Danka Šárková

Anahita Danka Šárková

Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého.

Vydalo nakladatelství Anahita.


Přečtěte si také

Recepty