Ořechové mušle:
- hladká mouka 160 g + na vysypání formiček
- moučkový cukr 60 g
- máslo (změklé) 110 g + na vymazání formiček
- lísková ořechová mouka (pražená; např. Alika ze Zdravé ořechy) 50 g
- holandské kakao 1 lžíce
Máslový krém:
- máslo (změklé) 80 g
- lísková ořechová mouka (pražená; např. Alika ze Zdravé ořechy) 20 g
- moučkový cukr 60 g
- lískové ořechy (celé, na ozdobu; např. Alika) 35 ks
Postup přípravy:
Nejprve vyndejte z ledničky máslo, aby změklo. Na pracovní ploše nebo v robotu pomocí nástavce háku vypracujte ze všech ingrediencí hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce minimálně 2 hodiny odpočinout.
Mezitím si můžete připravit máslový krém, pokud budete mušličky rovnou slepovat. Utřete změklé máslo s lískooříškovou moukou a moučkovým cukrem. Nechte odpočívat v ledničce.
Uleželé těsto vyndejte z ledničky a nechte 15 minut povolit. Formičky na mušličky (nebo ořechy) vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
Z těsta odebírejte stejně malé dílky (připravíte z nich cca 70 mušliček, tedy 35 plněných kousků), ušoulejte vždy kuličku a naplňte formičky. Přendejte na plech a pečte 10 minut. Poté nechte na kuchyňské mřížce trošku vychladnout, ale ještě teplé vyklopte. Na další várky cukroví stačí formičky jen vymazat máslem.
Mušličky slepte povoleným máslovým krémem a na kraj dejte lískový oříšek jako perličku.
TIP: Mušličky pečte ideálně 7–14 dní před Vánocemi. Skladujte v suchu a chladu. Máslovým krémem je slepujte klidně až 1–2 dny před Vánocemi.
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Zdroj: Alika, Slepičárna blog
Zdroj: Alika/Zdravé ořechy & Slepičárna blog
Dáváte přednost nepečenému cukroví? Pusťte si videorecept na sváteční klasiku!
Kompletní recept najdete ZDE: Vosí hnízda
Nebo mrkněte na další sváteční cukroví:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.