Josef Maršálek

Rumové kokosky tety Marty podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
10x

O další důkaz, jak lze i z mála surovin vykouzlit lahodné cukroví, se s námi podělil Josef Maršálek. V tomto případě se o neobvyklou chuť postará rum, který si s kokosem náramně rozumí. Další tajemství úspěchu tkví ve finálním zdobení. Upečené kokosky potřete čokoládou a obalte v kokosu a vznikne skvost, který si směle zaslouží místo ve vitríně v cukrárně.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Dokončení

Postup přípravy

  1. Ve vodní lázni vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Zašlehejte rum a nakonec lehce vmíchejte kokos s citronovou kůrou a solí. Promíchejte a nechte 15 minut odstát mimo vodní lázeň. Pokud je hmota řídká, přidejte 10–20 g kokosu navíc. Čím je kokos hrubší, tím více je třeba ho použít. Kokosky však budou po upečení sušší.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Navlhčete si dlaně, lžící odkrajujte kousky kokosové hmoty a v dlaních z nich vytvarujte kužele. Odkládejte je na připravený plech.
  3. Troubu předehřejte na 150 °C a upečte v ní kokosové kužele dozlatova, asi 30–35 minut. Na povrchu zpevní, ale uprostřed by měly zůstat vláčné.
  4. Upečené kokosky vyjměte a nechte zchladnout.
  5. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Spodní část kokosek namočte do rozpuštěné čokolády, nechte je okapat a obalte v kokosu.

Vyzkoušejte také recept na kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty