reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Rumové kokosky tety Marty
Autor: Moje sváteční pečení Rumové kokosky tety Marty

Rumové kokosky tety Marty

Hodnoceno: 2x
O další důkaz, jak lze i z mála surovin vykouzlit lahodné cukroví, se s námi podělil Josef Maršálek. V tomto případě se o neobvyklou chuť postará rum, který si s kokosem náramně rozumí. Další tajemství úspěchu tkví ve finálním zdobení. Upečené kokosky potřete čokoládou a obalte v kokosu a vznikne skvost, který si směle zaslouží místo ve vitríně v cukrárně.
do 1 hodiny
25 ks porcí

reklama

Suroviny (25 ks porcí)

Těsto:

Dokončení:

Postup

  1. Ve vodní lázni vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Zašlehejte rum a nakonec lehce vmíchejte kokos s citronovou kůrou a solí. Promíchejte a nechte 15 minut odstát mimo vodní lázeň. Pokud je hmota řídká, přidejte 10–20 g kokosu navíc. Čím je kokos hrubší, tím více je třeba ho použít. Kokosky však budou po upečení sušší.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Navlhčete si dlaně, lžící odkrajujte kousky kokosové hmoty a v dlaních z nich vytvarujte kužele. Odkládejte je na připravený plech. 
  3. Troubu předehřejte na 150 °C a upečte v ní kokosové kužele dozlatova, asi 30–35 minut. Na povrchu zpevní, ale uprostřed by měly zůstat vláčné. 
  4. Upečené kokosky vyjměte a nechte zchladnout. 
  5. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Spodní část kokosek namočte do rozpuštěné čokolády, nechte je okapat a obalte v kokosu. 
Rumové kokosky tety Marty
Autor: Moje sváteční pečení Rumové kokosky tety Marty

reklama

Moje sváteční pečení
Josef Maršálek

Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby. 

Vydává nakladatelství XYZ