Těsto
- mleté vlašské ořechy 260 g
- moučkový cukr 160 g + na posypání
- meruňkový džem 1 lžíce
- káva (uvařená, silná) 1 lžíce
- lískové ořechy 30 ks (asi 50 g)
- lískové ořechy (na ozdobu) 30 g
Poleva
- moučkový cukr 200 g
- káva (studená, silná) asi 2 lžíce
Postup přípravy
- Tác posypte zlehka moučkovým cukrem. V míse promíchejte strouhané ořechy, cukr, zavařeninu a kávu a vypracujte tuhé těsto. Lžící z něj odkrajujte stejně velké kousky, mělo bych jich vzniknout 30.
- Do každého kousku těsta zabalte jeden lískový ořech. Vytvarujte kuličky a skládejte je s rozestupy na pocukrovaný tác. Nechte je zaschnout.
- Mezitím připravte polevu. Cukr prosejte do misky, vlijte do něj studenou kávu a třete dohladka. Ořechy na ozdobu nasekejte na větší kousky.
- Zaschlé ořechy potřete polevou a ozdobte kouskem lískového ořechu. Kuličky nechte chvilku zaschnout a vložte je do papírových košíčků.
PRIMA TIP: Mleté ořechy rychleji žluknou, skladujte je proto v lednici. Ideální je ořechy vyloupat, nechat je den proschnout a pak namlít v mlýnku na strouhanku nebo v kuchyňském robotu. V robotu nebo v sekáčku můžete volit i hrubost mletí. Čím jsou ořechy namleté víc najemno, tím budou v těstě pouštět víc tuku a těsto tak bude kompaktnější.
Vyzkoušejte také recept na oblíbená nepečená vosí hnízda podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE