Vše Sváteční

Nepečené ořechy v kávě podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Spojení ořechů a kávy je pro první republiku stejně typické jako cukrkandl, turecký med a horké kaštany na tehdejších adventních trzích. V tomto případě je povýšeno o úroveň výš kombinací vlašských ořechů v těstě a lískových ořechů v náplni, které křupou v každém soustě.

30 porcí
45 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Tác posypte zlehka moučkovým cukrem. V míse promíchejte strouhané ořechy, cukr, zavařeninu a kávu a vypracujte tuhé těsto. Lžící z něj odkrajujte stejně velké kousky, mělo bych jich vzniknout 30.
  2. Do každého kousku těsta zabalte jeden lískový ořech. Vytvarujte kuličky a skládejte je s rozestupy na pocukrovaný tác. Nechte je zaschnout.
  3. Mezitím připravte polevu. Cukr prosejte do misky, vlijte do něj studenou kávu a třete dohladka. Ořechy na ozdobu nasekejte na větší kousky.
  4. Zaschlé ořechy potřete polevou a ozdobte kouskem lískového ořechu. Kuličky nechte chvilku zaschnout a vložte je do papírových košíčků.
PRIMA TIP: Mleté ořechy rychleji žluknou, skladujte je proto v lednici. Ideální je ořechy vyloupat, nechat je den proschnout a pak namlít v mlýnku na strouhanku nebo v kuchyňském robotu. V robotu nebo v sekáčku můžete volit i hrubost mletí. Čím jsou ořechy namleté víc najemno, tím budou v těstě pouštět víc tuku a těsto tak bude kompaktnější.

Vyzkoušejte také recept na oblíbená nepečená vosí hnízda podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty