Suroviny
- smetana (30–40% ) 250 ml
- hladká mouka 4 lžíce
- cukr krupice 5 lžic
- vanilkový lusk (semínka) (nebo 1 lžíce pravé vanilkové esence)
- máslo 50 g
- ořechy
- mandle
- sušené rozinky
- sušené ovoce (proslazené)
Postup přípravy
- Smetanu, mouku a cukr smíchejte ve větším hrnci a na středním plameni míchejte do zhoustnutí.
- Poté přidejte máslo, promíchejte, a až bude směs homogenní, zahustěte nasekanými ořechy a ovocem pokrájeným na menší kousky. Jaké ovoce a ořechy použijete, nechávám na vás.
- Množství jsem neuváděla, záleží na „savosti“ ořechů a ovoce. Nicméně budete potřebovat asi 350 g vámi zvoleného mixu. Směs by měla být hustá tak, aby držela na lžičce a nestékala.
- Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vytřete máslem a vysypte hrubou moukou (nepoužívejte pečicí papír, marokánky se na něj šíleně lepí a pak nejdou sundat).
- Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky asi s 3cm odstupy (směs se ještě rozteče, proto nedělejte úplně placičky a dodržujte mezery).
- Pečte asi 15 minut do růžové barvy. Že jsou hotové poznáte tak, že oříšky začnou trošku zlátnout.
- Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu.
- Po úplném vychladnutí je máčejte v 75% čokoládě. Tu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Pro efekt můžete marokánky posypat drcenými pistáciemi než čokoláda zaschne.