Suroviny
- smetana (30–40% ) 250 ml
- hladká mouka 4 lžíce
- cukr krupice 5 lžic
- vanilkový lusk (semínka) (nebo 1 lžíce pravé vanilkové esence)
- máslo 50 g
- ořechy
- mandle
- sušené rozinky
- sušené ovoce (proslazené)
Postup přípravy
- Smetanu, mouku a cukr smíchejte ve větším hrnci a na středním plameni míchejte do zhoustnutí.
- Poté přidejte máslo, promíchejte, a až bude směs homogenní, zahustěte nasekanými ořechy a ovocem pokrájeným na menší kousky. Jaké ovoce a ořechy použijete, nechávám na vás.
- Množství jsem neuváděla, záleží na „savosti“ ořechů a ovoce. Nicméně budete potřebovat asi 350 g vámi zvoleného mixu. Směs by měla být hustá tak, aby držela na lžičce a nestékala.
- Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vytřete máslem a vysypte hrubou moukou (nepoužívejte pečicí papír, marokánky se na něj šíleně lepí a pak nejdou sundat).
- Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky asi s 3cm odstupy (směs se ještě rozteče, proto nedělejte úplně placičky a dodržujte mezery).
- Pečte asi 15 minut do růžové barvy. Že jsou hotové poznáte tak, že oříšky začnou trošku zlátnout.
- Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu.
- Po úplném vychladnutí je máčejte v 75% čokoládě. Tu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Pro efekt můžete marokánky posypat drcenými pistáciemi než čokoláda zaschne.
Vyzkoušejte také výborné Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE