Suroviny
- droždí (čerstvé) 40 g
- cukr krupice 15 g
- plnotučné mléko (vlažné) 15 ml
- hladká mouka 400 g
- máslo 250 g
- mleté ořechy (dle chuti) 100 g
- moučkový cukr (s pravou vanilkou, na obalení)
Postup přípravy
- Do hrníčku rozdrobte droždí, zasypte ho cukrem a zalijte mlékem. Přidejte lžíci předem odvážené mouky a vše lžičkou promíchejte tak, abyste získali hustější těstíčko. Nechte jej 15 minut odpočinout, aby mohl vzejít kvásek.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přidejte k němu ostatní suroviny a vypracujte kompaktní těsto, které vytvarujte do tvaru koule.
- Do velké mísy nalijte studenou vodu a těsto do ní ponořte. Na lince jej takto při pokojové teplotě nechte kynout do druhého dne. Pozor, voda, do níž těsto vkládáte, musí být studená. Ne ledová, ne horká. V horké vodě by se těsto rozpustilo. Nechte jej při pokojové teplotě, ať má možnost kynout.
- Když druhý den těsto vytáhnete z vody, vyválejte jej na dobře pomoučené ploše na 4 mm silný plát. Z těsta vykrájejte oblíbené, spíše menší tvary, které přeneste na pečicím papírem vystlané plechy.
- Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 15 minut, a ještě horké je obalte v moučkovém cukru promíchaném s 30 g vanilkového cukru.
Vyzkoušejte také jednoduché Masarykovo cukroví s oříšky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Masarykovo cukroví s lískovými oříšky