Suroviny
- hladká mouka 150 g
- máslo 80 g
- cukr krupice 100 g
- žloutek 1 ks
- hořká čokoláda 35 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- dulce de leche (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Do větší misky nakrájejte na menší kousky máslo, které nechte přijmout pokojovou teplotu, aby bylo lehce změklé. Než máslo povolí, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu.
- Vodní lázeň připravíte tak, že do menšího kastrolku nalijete dostatek vody. Na kastrolek položíte horkovzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložte nalámanou čokoládu a vodu dejte vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhněte teplotu a čokoládu nechte rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby vám do čokolády nechrstla a nesrazila ji.
- Mouku promíchejte s jedlou sodou a poté ji prosejte do misky. K povolenému máslu přisypte cukr a utřete do bílé nadýchané pěny. Dále přidejte žloutek a rozpuštěnou čokoládu a vše promíchejte. Následně přidejte i mouku se sodou a vše zpracujte v kompaktní těsto, které nechte do druhého dne uležet. Spěcháte-li, nechte těsto uležet alespoň 1 hodinu.
- Z odpočinutého těsta ulamujte malé kousky, které vyválejte do malých kuliček – naše cukroví bývá malinkaté, a proto máme kuličky zhruba 9 g těžké, pokud je budete mít větší, myslete na to, že sušenek bude méně. Ty poté zploštěte otiskem palce, díky kterému sušence vytlačíte důlek – důlek palcem je tradiční proces přípravy těchto australských sušenek, abyste však docílili opravdu hezkého důlku, který se vám bude dobře plnit, je lepší použít druhý konec vařečky a jím důlky udělat.
- Snažte se je dělat hluboké a úzké. Současně také myslete na to, že cookies se v troubě roztečou a široký a nízký důlek by pak při pečení mohl zaniknout. Troubu dejte předehřívat na 160 °C. Přichystané sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem – myslete na patřičný rozestup. Sušenky se při pečení zvětší o dvojnásobek.
- Poté je pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 10–12 minut. Upečené sušenky nechte zcela vychladnout a pak jim za pomoci zdobicího sáčku naplňte důlek karamelovou pomazánkou dulce de leche.
Pokud sušenky nebudete konzumovat hned, ale chcete je mít například na vánočním stole, je dobré si je upéct dopředu a plnit až před konzumací.
Potřebujete recept na Dulce de leche? Máme ho!
A pokud nestíháte, můžete zkusit tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Marcipánová kávová zrna