Vše Sváteční

Kakaové ořechy plněné máslovým krémem podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
2x

Nestárnoucí hit, který lze variovat výběrem ořechů či přidáním kakaa. Tyhle plněné ořechy jsou navíc vynikající v tom, že jsou ihned měkké a nepotřebují rozležet. Máslový krém můžete dochutit rozpuštěnou čokoládou, jen pozor, ať mají všechny suroviny stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

35 porcí
90 minut
česká

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Mouku a cukr prosejte do mísy. Přisypte ořechy a kakao, promíchejte lžící a rozkrájejte navrch máslo. Znovu promíchejte, aby se kousky másla obalily moučnou směsí a pak rychle uhněťte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do lednice na 2 hodiny, nebo klidně přes noc.
  2. Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou kousky, tvarujte z nich kuličky a vtlačte je do formiček na ořechy. Plňte je zhruba z poloviny nebo ze dvou třetin. Uprostřed vytvořte důlek (nejlépe to jde prstem), aby vznikl prostor pro krémovou náplň.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Formičky s těstem vyskládejte vedle sebe na plech a pečte je asi 12 minut, až těsto zpevní.
  4. Upečené ořechy nechte pár vteřin chladnout, a ještě horké je opatrně vyklepněte. Nechte je zchladnout.
  5. Mezitím připravte krém ve vodní lázni. Do velké mísy dejte bílky a cukr a postavte ji na rendlík s vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Rendlík zahřívejte a zároveň šlehejte bílky s cukrem na sníh. Šlehejte, až teplota sněhu dosáhne 60 °C (změřte to cukrářským teploměrem), nebo až se cukr zcela rozpustí a směs bude teplá.
  6. Teplou směs přesuňte do mísy robotu a pomocí balonové metly vyšlehejte na pevný sníh. Postupně do něj zašlehejte po částech změklé máslo. Vznikne nadýchaný máslový krém.
  7. Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a naplňte jím polovinu ořechů. Přiklopte je prázdnými ořechy a slepte.

Vyzkoušejte také recept na jednoduché Masarykovo cukroví s oříšky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty