Těsto
- hladká mouka 90 g
- moučkový cukr 45 g
- mleté ořechy ((vlašské, lískové)) 40 g
- kakao (holandského typu) 10 g
- máslo 70 g
Krém
- bílek 180 g (asi 6 bílků)
- cukr krupice 90 g
- máslo (změklé) 380 g
Postup přípravy
- Mouku a cukr prosejte do mísy. Přisypte ořechy a kakao, promíchejte lžící a rozkrájejte navrch máslo. Znovu promíchejte, aby se kousky másla obalily moučnou směsí a pak rychle uhněťte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do lednice na 2 hodiny, nebo klidně přes noc.
- Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou kousky, tvarujte z nich kuličky a vtlačte je do formiček na ořechy. Plňte je zhruba z poloviny nebo ze dvou třetin. Uprostřed vytvořte důlek (nejlépe to jde prstem), aby vznikl prostor pro krémovou náplň.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Formičky s těstem vyskládejte vedle sebe na plech a pečte je asi 12 minut, až těsto zpevní.
- Upečené ořechy nechte pár vteřin chladnout, a ještě horké je opatrně vyklepněte. Nechte je zchladnout.
- Mezitím připravte krém ve vodní lázni. Do velké mísy dejte bílky a cukr a postavte ji na rendlík s vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Rendlík zahřívejte a zároveň šlehejte bílky s cukrem na sníh. Šlehejte, až teplota sněhu dosáhne 60 °C (změřte to cukrářským teploměrem), nebo až se cukr zcela rozpustí a směs bude teplá.
- Teplou směs přesuňte do mísy robotu a pomocí balonové metly vyšlehejte na pevný sníh. Postupně do něj zašlehejte po částech změklé máslo. Vznikne nadýchaný máslový krém.
- Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a naplňte jím polovinu ořechů. Přiklopte je prázdnými ořechy a slepte.
Vyzkoušejte také recept na jednoduché Masarykovo cukroví s oříšky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE