Těsto
- máslo (změklé) 100 g
- moučkový cukr 80 g
- sůl 1 g
- mletá skořice 2 g
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 150 g
- kakao (holandského typu) 5 g
- mleté vlašské ořechy 50 g
Náplň
- mléčná čokoláda 50 g
- máslo 100 g
- moučkový cukr 50 g
- mletá skořice 2 g
- rum 15 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
Poleva
- tmavá čokoláda 100 g
- vlašské ořechy (drcené, podle chuti)
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Máslo, cukr, sůl a mletou skořici vyšlehejte do husté pěny. Zašlehejte žloutek a vmíchejte prosátou mouku s kakaem a mleté ořechy. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Z odpočinutého těsta odkrajujte lžičkou kousky a vymačkejte je do formiček ořechů. Plňte je maximálně z poloviny. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy pečte zhruba 10 minut, až zpevní. Ještě teplé je opatrně vyklepněte. Nechte je vychladnout.
- Na krém rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout. Máslo vyšlehejte s cukrem, skořicí a rumem. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládu a pak vmíchejte mleté ořechy. Krém přesuňte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.
- Polovinu ořechů naplňte krémem a přiklopte prázdnými ořechy. Nechte je vychladit.
- Na polevu rozehřejte čokoládu ve vodní lázni. Polovinu zchlazených ořechů namočte do rozpuštěné čokolády a nechte ji ztuhnout. Pokud chcete, můžete namočenou část ještě obalit v drcených ořeších.
Vyzkoušejte také recept na oblíbené išlské dortíčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Išlské dortíčky – oblíbené cukroví podle našich babiček
Vyzkoušejte i další variace na oblíbené cukroví