Najděte si recept
Reklama
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky
nad 2 hodiny

Tradiční kousek cukroví, který je velice snadný na přípravu a ideální pro ty, co s pečením nemají příliš velké zkušenosti. :) Masarykovo cukroví se připravuje z křehkého těsta s lískovými nebo vlašskými ořechy a přes svou jednoduchost patří mezi ty druhy, které mizí z talířů jako první. Nemusíte ho péct jen na Vánoce, během roku se hodí jako klasické čajové sušenky.
Suroviny
- hladká mouka 170 g
- moučkový cukr 60 g
- máslo 120 g
- žloutek 1 ks
- celé lískové ořechy 100 g
- moučkový cukr na obalení
- hnědý cukr na obalení
Postup
- Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.
- Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto.
- Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm.
- Válečky zabalte do potravinářské fólie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici. Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C.
- Těsto vybalte z fólie a válečky obalte v hnědém cukru. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky.
- Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.
Coolinářka
Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.