Suroviny
- hladká mouka 170 g
- moučkový cukr 60 g
- máslo 120 g
- žloutek 1 ks
- lískové ořechy (celé) 100 g
- moučkový cukr (na obalení)
- hnědý cukr (na obalení)
Připravte Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.
Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto.
Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm.
Válečky zabalte do potravinářské fólie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici. Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C.
Těsto vybalte z fólie a válečky obalte v hnědém cukru. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky.
Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.
Vyzkoušejte i další tradiční české cukroví
Vyzkoušejte také oblíbené išlské dortíčky podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Išlské dortíčky – oblíbené cukroví podle našich babiček