Suroviny
- smetana ke šlehání (33%) 125 ml
- máslo 50 g
- moučkový cukr 200 g
- med 50 g
- hladká mouka 80 g
- ořechy (vlašské, pekany...; např. Dr. Rashid) 250 g
- kandované ovoce (papája, jahody...; např. ze Zdraveorechy.cz) 250 g
- hořká čokoláda (ideálně 70%) 300 g
Postup přípravy:
- Smetanu spolu s máslem a cukrem smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání asi 2 minuty.
- Poté vmíchejte med, přidejte nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vařte na mírném plameni přibližně 5 minut.
- Poté odstavte a po chvilce (asi po 5 minutách) přidejte mouku a pořádně promíchejte. Plechy vyložte pečicím papírem.
- Směs naberte velkou lžící a tvarujte marokánky na plechu. Dávejte je dál od sebe a tvarujte do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžete dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se vám vše lepit.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Marokánky pečte dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháte v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více).
- Po upečení nechte marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu. Marokánky otočte a potřete je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Nechte zatuhnout. Můžete jíst hned nebo je uložit na suché a chladné místo.
Recept vznikl ve spolupráci blogu Slepičárna a webu Zdravé ořechy.
Chcete ještě připravit další cukroví? Masarykovo cukroví podle našeho videoreceptu je sázka na jistotu:
Kompletní recept najdete ZDE
Další cukroví a dobroty, které můžete servírovat během svátků: