Těsto
- máslo (změklé) 250 g
- cukr krupice 200 g
- sůl 3 g
- mandarinková kůra z 1 mandarinky
- hladká mouka 250 g
- kakao (holandského typu) 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 10 g
- strouhaný kokos 100 g
Náplň
- máslo (změklé) 200 g
- moučkový cukr 300 g
- kokosový likér (Malibu) 120 ml
- strouhaný kokos (jemně rozmixovaný) 200 g
- vanilka (podle chuti)
- tmavá čokoláda 200 – 400 g
Postup přípravy
- Začněte přípravou korpusu. Máslo utřete s cukrem, solí a nastrouhanou mandarinkovou kůrou do husté pěny. Jakmile se cukr rozpustí, zapracujte do pěny prosátou mouku s kakaem, kypřicím práškem a kokosem. Těsto zabalte do potravinářské fólie, uložte do lednice a nechte odpočinout 30 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Na nepřilnavé podložce vyválejte těsto na plát silný 8 mm. Přesuňte ho na připravený plech a pečte zhruba 15 až 20 minut, až zpevní.
- Upečené těsto vytáhněte a nechte vychladnout.
- Na náplň prošlehejte máslo s cukrem a likérem dohladka. Vmíchejte jemně rozmixovaný kokos a vanilku podle chuti. Rovnoměrně ji rozetřete na vychladlý plát a nechte ji v lednici ztuhnout.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přelijte ji přes náplň nebo čokoládou kreslete libovolné ornamenty. Nechte zchladnout a pak nakrájejte na stejně velké kostky.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou
Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové