Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bajadéra
Úžasný, exotický, složitě vypadající, ale velmi jednoduchý recept s balkánským podtónem. Tuhle dobrůtku navíc zvládnete i bez zapnutí trouby!
do 1 hodiny
30 ks porcí
Suroviny (30 ks porcí)
- Voda 9 lžic
- cukr krystal 200 g
- mleté ořechy 150 g
- rozemleté máslové sušenky (např. Bebe) 250 g
- Máslo 170 g
- čokoláda na vaření 100 g
Poleva:
- čokoláda na vaření 100 g
- Olej 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vodu s cukrem svařte v hrnci, až se cukr zcela rozpustí. Přidejte máslo, sejměte ze sporáku a míchejte, až se i máslo zcela rozpustí. Přidejte mleté ořechy a sušenky a promíchávejte, až vznikne celistvé těsto.
- Těsto rozdělte na dvě části. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přidejte ji do jedné části těsta.
- Na tác nebo na plech položte pečicí papír, potřete ho tukem, položte čokoládovou část těsta a rukama ji vytvarujte do čtverce nebo obdélníku. V rozích si pomozte nožem, aby těsto mělo rovné okraje. Na první těsto položte druhé, světlé, a vytvarujte ho stejným způsobem.
- Těsto přelijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády a trochy oleje. Hotovou bajadéru pak dejte nejméně na 1 den do ledničky. Pak ji krájejte na kostky.
Bajadéra , Foto: Marek Kučera