Těsto
- vejce 6 ks
- máslo (změklé ) 250 g
- moučkový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra (chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- čokoláda (rozpuštěná a vychladnutá ) 70 g
- rum 2–3 lžíce
- hrubá mouka 140 g
Poleva
- moučkový cukr 200 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Postup přípravy
- Žloutky oddělte od bílků, jeden bílek dejte zvlášť do misky, použijete ho pak na polevu. Ze zbylých pěti bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Troubu předehřejte na 180 °C, hluboký plech vyložte pečicím papírem.
- Máslo s oběma cukry vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Postupně po jednom zašlehejte žloutky a citronovou kůru, pak pomalu přilévejte vychladlou čokoládu a rum. Promíchejte zlehka vmíchejte mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně zapracujte sníh.
- Těsto vlijte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut, až zpevní.
- Na polevu vyšlehejte cukr, citronovou šťávu a bílek dohladka a potřete jí upečený, ještě teplý plát těsta. Nechte důkladně zaschnout.
- Pomocí formičky vykrajujte půlměsíčky.
Na svátečním stole nesmí chybět ani křehké linecké cukroví. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE