Michaela Smolová

Rumové měsíčky s citronovou polevou

Moje hodnocení
6x

Prostý fakt, že formička půlměsíce do sebe zapadá, takže s ní jednoduše vykrájíte plát těsta, aniž by vám nějaké zbylo, dělá z tohoto jednoduchého cukroví oblíbenou stálici v mnoha domácnostech. Jedná se o piškot přelitý cukrovou polevou, připravujte ho proto až na poslední chvíli, ať zbytečně neoschne. Do těsta i polevy můžete přimíchat pomerančovou šťávu pro zvýraznění vůně.

1 porce
90 minut
česká

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Žloutky oddělte od bílků, jeden bílek dejte zvlášť do misky, použijete ho pak na polevu. Ze zbylých pěti bílků ušlehejte tuhý sníh.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C, hluboký plech vyložte pečicím papírem.
  3. Máslo s oběma cukry vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Postupně po jednom zašlehejte žloutky a citronovou kůru, pak pomalu přilévejte vychladlou čokoládu a rum. Promíchejte zlehka vmíchejte mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně zapracujte sníh.
  4. Těsto vlijte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut, až zpevní.
  5. Na polevu vyšlehejte cukr, citronovou šťávu a bílek dohladka a potřete jí upečený, ještě teplý plát těsta. Nechte důkladně zaschnout.
  6. Pomocí formičky vykrajujte půlměsíčky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Smolová

Téměř zapomenuté recepty Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty