Sušenky:
- máslo (pokojové teploty) 140 g
- třtinový cukr 140 g
- vanilkový cukr 1 ks
- žloutek (bílek na pomazání) 1 ks
- hladká mouka 160 g
- kakao (holandského typu, prosáté) 35 g
- mořská sůl (jemná) 1/2 lžičky
- pistáciové ořechy (kostky; např. Alika)
Náplň:
- bílá čokoláda 40 g
- pistáciové máslo 3 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
- mořská sůl 1 špetka
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Změklé máslo přendejte do mísy od robota, přidejte cukry a pomocí nástavce „K“ vyšlehejte v hladký nadýchaný krém.
- Poté zašlehejte žloutek (bílek dejte stranou). Mouku smíchejte s kakaem a solí.
- Přidejte k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšlehejte těsto. To by se nemělo drobit (pokud ano, přidávejte po lžičce mléko).
- Těsto ještě na lehce pomoučené ploše rukama vypracujte. Odebírejte těsto po cca 25g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválejte v dlani kuličky.
- Přendejte na plech a uprostřed udělejte důlek. Ze stran pomažte bílkem a obalte v pistáciových kostkách. Pečte v troubě 10–12 minut podle velikosti.
- Následně přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím si připravte náplň. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu, poté ji odstavte a vmíchejte do ní pistáciové máslo, moučkový cukr a sůl.
- Pomocí lžíce utřete tak, aby nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnicím sáčkem naplňte „důlky“ sušenek a nechte v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny).
Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů.
Recept vznikl ve spolupráci blogu Slepičárna a webu Zdravé ořechy.
Další chutné recepty s pistáciemi:
A nebo si můžete upéct marokánky podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE