návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Linecké cukroví

do 1 hodiny
Linecké cukroví
Autor: FOODLOVER.CZ Linecké cukroví
Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po generace úspěšný recept...
Reklama

Recept jsme si vypůjčili od Terezy z blogu Foodlover.cz. Pochází od její babičky a striktně respektuje zásadu 3 díly mouky : 2 díly másla : 1 díl cukru. Ideální příležitost provonět si byt vanilkou… Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky :)

 
Reklama

Postup

  1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosijeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka, hrubý "písek", co nám zbude v sítku, nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
  2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho na 34 menší kusy, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.
  3. Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.
Reklama

 

Linecké cukroví Foto: FOODLOVER.CZ

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

Foodlover
Tereza Boušková

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Jmenuju se Tereza Boušková a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, čerstvá advokátka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Související témata: cukroví , Sladké , Česká kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama