Short bread: Klasické skotské sušenky jsou plné másla

Moje hodnocení
11x

Křehké short bread sušenky jsou tradiční laskominou, která pochází ze Skotska, ale svou oblibu si získala v mnoha dalších zemích světa. Upřímně, vůbec se tomu nedivíme. Všechno, v čem je hodně másla, prostě chutná skvěle, a tyhle sušenky zkrátka chutnají hlavně po másle. Péct je můžete kdykoliv během roku, ale budou se hodit i na vánoční stůl nebo jako výtečný jedlý dárek.

1 porce
60 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Prošlehejte mírně změklé máslo s cukrem, až vznikne nadýchaná pěna.
  2. Přidejte mouku, sůl a kypřicí prášek a připravte těsto, vytvořte z něj kouli. Těsto bude trochu drobivé, takže jej do koule stlačte, ale důležité je pracovat rychle a nehníst těsto zbytečně dlouho.
  3. Kouli zmáčkněte, až vznikne silnější placka, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice na 30 minut.
  4. Těsto vyválejte na výšku asi 6 mm. Ostrým nožem těsto nakrájejte na 3cm tyčinky nebo trojúhelníčky. Vidličkou do připravených sušenek udělejte dírky, ale nepropíchněte těsto až dolů. Připravené sušenky dejte ještě na 30 minut odpočinout do lednice.
  5. Sušenky přendejte na plech (není třeba ho vymazávat) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Hotové sušenky nechte vychladnout na mřížce.

PRIMA TIP: Do těsta můžete přidat také pár kapek vanilkového nebo mandlového extraktu, případně lze těsto dochutit i nastrouhanou citronovou kůrou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty