Tyčinky
- máslo (změklé) 140 g
- cukr krupice 100 g
- vanilka 1 g
- sůl 1 g
- žloutek 2 ks
- pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- hladká mouka 230 g
- kandovaná pomerančová kůra (jemně namletá) 50 g
Poleva
- tmavá čokoláda (72%) 200 g
- kakaové máslo 20 g
- pomerančová kůra (jemně nastrouhaná) 2 g
Postup přípravy
- Máslo, cukr, vanilku a sůl utřete do husté pěny a postupně zašlehejte žloutky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vmíchejte prosátou mouku a kandovanou kůru. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte postupně na nepřilnavé podložce na plát silný 5 mm a rozkrájejte ho na tyčinky široké 5 mm a dlouhé 8 cm. Rozložte je v rozestupech na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 8 minut. Upečené tyčinky vytáhněte a nechte zchladnout.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kakaové máslo. Rozmíchejte dohladka. Pokud je máslo tuhé, rozehřejte ho nejprve také ve vodní lázni. Přimíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru a namočte do polevy poloviny tyčinek. Nechte je na mřížce oschnout.
PRIMA TIP: Kandovanou pomerančovou kůru koupíte v cukrářských potřebách, můžete si ji ale připravit i doma.
Vyzkoušejte také klasické linecké cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší linecké cukroví jako od babičky
Vyzkoušejte i další neodolatelné recepty od Mirky van Gils Slavíkové