Vše Sváteční

Betlémské hvězdičky z lískových oříšků podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
3x

Kouzelné hvězdičky s vůní citronu a chutí lískových oříšků si zamilujete pro jejich křehkost. Pikantní rybízová zavařenina je trochu zvláční, máte-li raději křupavé cukroví, neslepujte je, ale jen potřete polevou a ozdobte.

40 porcí
90 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. V míse promíchejte mouku, oříšky, cukr, citronovou kůru a vyškrábnutou dřeň z vanilky. Rozkrájejte navrch studené máslo, přidejte žloutky a vypracujte lehce, ale důkladně těsto. Dobře to jde ručně nebo v robotu s nástavcem plochá metla.
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na silikonové podložce nebo na pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrájejte z něj hvězdičky. Skládejte je s rozestupy na připravený plech.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Hvězdičky pečte zhruba 15 minut dozlatova, pak je vytáhněte a nechte zchladnout.
  4. Mezitím připravte polevu. Cukr prosejte do mísy, přilijte citronovou šťávu a třete vařečkou. Pozvolna přilévejte po částech vodu a stále třete, až vznikne hladká poleva. Trvá to zhruba 10 minut.
  5. Vychladlé hvězdičky slepujte po dvou zavařeninou. Horní hvězdičku potřete polevou a ozdobte třeba zlatými cukrovými perličkami.

Vyzkoušejte také recept na nepečené kokosové Rafaelo kuličky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty