Těsto
- hladká mouka 260 g
- lískové ořechy (neloupané, mleté) 100 g
- moučkový cukr 80 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vanilkový lusk 1 ks
- máslo 120 g
- žloutek 2 ks
- rybízový džem (na slepení) 100 g
- cukrové perličky (zlaté, na ozdobu)
Poleva
- moučkový cukr 250 g
- citronová šťáva asi 2 lžíce
- voda (vroucí) asi 2 lžíce
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku, oříšky, cukr, citronovou kůru a vyškrábnutou dřeň z vanilky. Rozkrájejte navrch studené máslo, přidejte žloutky a vypracujte lehce, ale důkladně těsto. Dobře to jde ručně nebo v robotu s nástavcem plochá metla.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na silikonové podložce nebo na pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrájejte z něj hvězdičky. Skládejte je s rozestupy na připravený plech.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Hvězdičky pečte zhruba 15 minut dozlatova, pak je vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte polevu. Cukr prosejte do mísy, přilijte citronovou šťávu a třete vařečkou. Pozvolna přilévejte po částech vodu a stále třete, až vznikne hladká poleva. Trvá to zhruba 10 minut.
- Vychladlé hvězdičky slepujte po dvou zavařeninou. Horní hvězdičku potřete polevou a ozdobte třeba zlatými cukrovými perličkami.
Betlémské hvězdičky z lískových oříšků podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše Sváteční
Vyzkoušejte také recept na nepečené kokosové Rafaelo kuličky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE