Perníčky
- máslo (povolené) 120 g
- vejce 1 ks
- mletá skořice 15 g
- mleté nové koření na špičku nože
- med 200 g
- moučkový cukr 75 g
- jedlá soda 3 g
- hladká mouka 350 g
Poleva
- moučkový cukr
- rum (tuzemský nebo brandy) 150 – 200 ml
Postup přípravy
- Máslo rozpusťte ve středním hrnci na středním plameni, poté odstavte z plotýnky a vmíchejte všechno koření, cukr a med. Vše dobře promíchejte do hustší směsi a nechte vychladnout, dokud nebude směs vlažná.
- Do mísy robota prosejte mouku a sodu. Přilijte máslovou směs a vejce. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké a kompaktní těsto. Těsto nebude úplně tuhé a bude se trochu lepit, ale bude kompaktní. Nesnažte se přisypávat moc mouky, aby těsto neztratilo na lehkosti. Těsto vytvarujte do koule nebo do válce, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 12 hodin v chladu odpočinout. Těsto zůstane stále měkké, není potřeba jej před zpracování nechávat povolit.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Plechy vyložte pečicí podložkou nebo papírem.
- Před zpracováním těsto jemně promněte. Těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku cca 4–5 mm. Z těsta vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary a přeneste je opatrně na plech.
- Pečte uprostřed trouby 10–12 minut nebo dokud nezačnou hnědnout okraje perníčků. Pokud budou perníčky tenčí, dobu pečení zkraťte. Vyndejte je z trouby a nechte asi 1 minutu chladnout (perníčky musí být ještě teplé).
- Do jedné menší misky nachystejte moučkový cukr a do druhé rum. Vrchní stranu perníčků postupně namáčejte do rumu, poté do cukru a opět do rumu. Položte na mřížku nebo pečicí papír a nechte zcela vystydnout. Na povrchu vznikne křupavá krusta a alkohol se krásně vsákne do perníčků. Skladujte v uzavíratelné nádobě, aby perníčky zůstaly měkké.
Připravte také hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další perníčkové recepty