Těsto
- hladká mouka 500 g
- vejce 2 ks
- med (lesní nebo luční, např. Medokomerc) 4 lžíce
- moučkový cukr 200 g
- máslo 60 g
- jedlá soda 2 lžičky
Krém
- máslo 250 g
- kondenzované mléko (karamelové) 1 plechovka
Postup přípravy
- Do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med. Pokud má tužší konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C. Přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a vyhněťte těsto. To pak rozválejte na pečicím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy). Pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout.
- Nyní přijde čas na přípravu krému. Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem. Žádná věda. Až vám vychladne těsto, rozdrťte ho či rozmixujte na malé drobečky. Asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte. Pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.
- Ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy. Kuličky ideálně vkládejte do papírových košíčků a šup zpátky do lednice. Vzhledem k tomu, jak jsou dobré, tak je do Vánoc asi neuchráníte, ale nic vám nebrání je pak udělat znovu.
Vyzkoušejte také recept na nepečené kokosové kuličky Rafaelo podle návodného ivdeoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE