Suroviny
- mandle 220 g
- máslo 120 g
- tmavý třtinový cukr 120 g
- med 70 g
- hladká mouka 3 lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- čokolada (hořkosladká) 170 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Vložte mandle do kuchyňského robotu a rozemelte je na strukturu strouhanky (ne mouky).
- V malém hrnci zahřejte máslo, hnědý cukr a med, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Přendejte máslovou směs do misky a vmíchejte mouku, vanilkový extrakt a nasekané mandle.
- Na jeden z připravených plechů naneste malou lžičkou kopečky směsi ve vzdálenosti cca 7 cm od sebe a pečte 10-12 minut, dokud vzniklé placičky nebudou zlatohnědé, ale ne příliš tmavé (jinak budou chutnat spáleně).
- Vyjměte plech z trouby a ihned přesuňte pečicí papír (bez plechu) se sušenkami na pult, aby vychladly.
- Zatímco sušenky chladnou, dejte do trouby další várku sušenek.
- Po několika minutách budou sušenky vychladlé a ztuhlé. Poté je můžete sundat z papíru a přenést na drátěnou mřížku.
- Jakmile jsou všechny sušenky upečené a vychladlé, rozpusťte čokoládu v malém rendlíku na mírném ohni.
- Polovinu sušenek otočte a potřete je tenkou vrstvou čokolády. Sušenky překryjte další krajkovou sušenkou a nechte odpočívat, dokud čokoláda neztuhne.
- Krajkové sušenky skladujte mezi vrstvami pečicího papíru ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
PRIMA TIPY:
- Místo mandlí můžete použít vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo jakékoli jiné ořechy, které máte po ruce.
- Med můžete nahradit kukuřičným nebo zlatým sirupem, pokud ho máte doma.
- Pokud dáváte přednost mléčné nebo dokonce bílé čokoládě, klidně ji použijte místo hořkosladké čokolády.
- Tyto sušenky můžete také podávat bez čokolády!
- Zkuste tyto sušenky rozdrobit na kopeček domácí zmrzliny nebo jimi ozdobit čokoládovou pěnu!
Vyzkoušejte také marokánky ze smetany podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Recept na nejlepší marokánky ze smetany