reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky
Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

Hodnoceno: 273x
Jaké by to byly Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Klasika mezi cukrovím by vám na štědrovečerní tabuli určitě neměla chybět. A co teprve při sledování vánočních pohádek :) Náš recept je z vlašských ořechů, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.
do 1 hodiny
70 ks porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujte na hladké  a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
  2. Pak z něj utvořte váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujte stejně velké dílky. Ty poté rozválejte na válečky, zahněte je do tvaru rohlíčků a pečte na plechu pokrytém pečicím papírem  při 180°C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
  3. Vyndejte z trouby, nechte asi 3 minuty odpočinout a pak obalujte ve vanilkovém cukru (po vyndání z trouby jsou velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).
  4. PRIMA TIP: Před namletím můžete vlašské ořechy nasucho opražit na pánvi, získají lepší chuť, nesmíte je ale připálit!

PRIMA TIPY:

  • Už podle názvu by vanilkové rohlíčky měly vonět vanilkou. Zapomeňte na vanilinové cukry, které vanilku neviděly ani z rychlíku a jejich aroma je čistě umělé. Buď sáhněte v obchodě po sáčku s názvem Vanilkový cukr (ten by měl obsahovat alespoň stopu pravé vanilky) nebo ještě lépe po vanilkovém cukru domácím. Vyrobíte ho jednoduše. Tobolky vanilky podélně rozřízněte, semínka vyškrabejte a klidně použijte do jiného receptu. Prázdné lusky vložte do uzavíratelné nádoby s cukrem a nechte odstát. Uvidíte, že rozdíl je náramný!
  • Na přípravu vanilkových rohlíčků používejte vždy a pouze máslo. Žádný rostlinný tuk nedodá cukroví tu neodolatelnou máslovou chuť a vůni.
  • Ořechy nebo mandle před mixováním nasucho opražte na pánvi nebo v troubě. Buďte opatrní, aby se nepřipálily, nechte jen lehce opéct a hlavně rozvonět. Dodá to rohlíčkům (i jinému cukroví) výraznější chuť a vůni.

reklama

reklama