návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

Hodnoceno: 142x
70 ks porcí
do 1 hodiny
Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky
Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky
Jaké by to byly Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Klasika mezi cukrovím by vám na štědrovečerní tabuli určitě neměla chybět. A co teprve při sledování vánočních pohádek :) Náš recept je z vlašských ořechů, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.

Postup

  1. Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujte na hladké  a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
  2. Pak z něj utvořte váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujte stejně velké dílky. Ty poté rozválejte na válečky, zahněte je do tvaru rohlíčků a pečte na plechu pokrytém pečicím papírem  při 180°C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
  3. Vyndejte z trouby, nechte asi 3 minuty odpočinout a pak obalujte ve vanilkovém cukru (po vyndání z trouby jsou velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).
  4. PRIMA TIP: Před namletím můžete vlašské ořechy nasucho opražit na pánvi, získají lepší chuť, nesmíte je ale připálit!

PRIMA TIPY:

  • Už podle názvu by vanilkové rohlíčky měly vonět vanilkou. Zapomeňte na vanilinové cukry, které vanilku neviděly ani z rychlíku a jejich aroma je čistě umělé. Buď sáhněte v obchodě po sáčku s názvem Vanilkový cukr (ten by měl obsahovat alespoň stopu pravé vanilky) nebo ještě lépe po vanilkovém cukru domácím. Vyrobíte ho jednoduše. Tobolky vanilky podélně rozřízněte, semínka vyškrabejte a klidně použijte do jiného receptu. Prázdné lusky vložte do uzavíratelné nádoby s cukrem a nechte odstát. Uvidíte, že rozdíl je náramný!
  • Na přípravu vanilkových rohlíčků používejte vždy a pouze máslo. Žádný rostlinný tuk nedodá cukroví tu neodolatelnou máslovou chuť a vůni.
  • Ořechy nebo mandle před mixováním nasucho opražte na pánvi nebo v troubě. Buďte opatrní, aby se nepřipálily, nechte jen lehce opéct a hlavně rozvonět. Dodá to rohlíčkům (i jinému cukroví) výraznější chuť a vůni.