Těsto
- hladká mouka 280 g
- cukr krupice 180 g
- olej 70 g
- vejce (velikost M) 2 ks
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- potravinářské barvivo (žluté, není nutné)
Na obalení
- cukr krupice 2 lžíce
- moučkový cukr 100 g
Postup přípravy
- V mixéru smíchejte olej s cukrem do hladké pěny. Poté přidejte vejce a pokračujte v mixování.
- V jiné míse promíchejte mouku, sůl a kypřicí prášek.
- Připravenou moučnou směs přidejte do mixéru k vaječné směsi společně s barvivem a vše důkladně promíchejte.
- Z citronu nastrouhejte najemno kůru a poté z něj vymačkejte šťávu. Do těsta přidejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku citronové kůry.
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici odležet minimálně 4 hodiny nebo přes noc. Těsto by mělo mít konzistenci plastelíny, která se nelepí na silikonovou stěrku - pokud se lepí, postupně přidávejte do těsta až 10 g mouky, dokud nedosáhnete správné konzistence.
- Z odleželého těsta uválejte ručně asi 25g kuličky. Obalte je v krupicovém cukru a následně i v moučkovém cukru, aby byly kompletně obalené.
- Hotové kuličky rozložte v rozestupech na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut.
- Sušenky nechte po upečení vychladnout. Skladujte je v uzavíratelné nádobě.
Vyzkoušejte také pravé americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE